Ще поскъпнат ли храните заради новите регулации супермаркети – доставчици?

Ще се повишат ли цените на храните в резултат от промените в Закона за защита на конкуренцията, които трябва да регулират отношенията между търговските вериги и производителите на храни? Върху промените в законодателството е наложенопрезидентско вето, а експертите са на противоположни мнения по въпроса.

Припомняме, че управляващите подготвиха законодателни промени за сектора с мотива, че сега търговските вериги поставят в неравностойно положение производителите. Беше решено да се въведат типови договори за отношенията супермаркети – производители, които да бъдат публични. Въведе се понятието„значителна пазарна сила“и изискването фирмите с годишен оборот от 50 млн. лева за предходната година да предоставят за одобрение в тримесечен срок типовите договори. През цялото време по подготовката на промените от търговските вериги изтъкват, че те ще вдигнат цените на храните и че няма оценка за въздействието.

„Съществува проблем и той не е само български, има го в целия Евросъюз“, заяви пред БНТ заместник-председателят на Съюз „Произведено в България“Кънчо Стойчев. Той посочи, че в Европа от няколко години се води дискусия за отношенията доставчик – търговска верига, тъй като „големите търговски вериги добиха неимоверна мощ“.

Стойчев все пак отчете приноса на търговските вериги за изсветляването на икономиката. Той обаче посочи, че в ЕС е изготвена Зелена книга за нелоялните търговски практики, с което Брюксел признава за наличието на сериозен проблем.

„България е единствената страна в ЕС, в която този въпрос не е регулиран“, коментира той.

Според него при кабинета „Борисов“ също е имало идея да се въведе законодателство срещу злоупотребата със значителна пазарна сила. Консултант е спечелил търг за изготвянето на оценка на въздействието и заключението било, че може да се направи такава нормативна уредба, твърди Стойчев.

„Няма анализ какво ще стане с цените и пазарните дялове“, твърди обаче икономическият анализаторГеорги Ганев.

Стойчев каза обаче, че десетки икономисти са участвали в разработката.

Ганев посочи, че този доклад не е известен на обществото. „Трябва да се премери икономическото и социалното въздействие. Не съм чул нито една цифра“, каза той и изтъкна, че нито веднъж при дебатите по закона не са били изнасяни резултатите от тази оценка.

На въпрос ще се повишат ли цените на храните Стойчев заяви, че е абсурдно това да се случи и това било категорично посочено в оценката за въздействие. Той заяви, че изключително право на търговеца е да договори крайната цена на щанда.

Кънчо Стойчев припомни една от причините да се променя законът – многобройните такси, срещу които недоволстват производителите на храни – включително за рожден ден на търговската верига. Ганев опонира, че това вече е в миналото и не се искат такива такси.

„В постоянния процес на преговори на замесените в спора страни се постига подобрение на ситуацията. Когато има съмнения за нелоялна практика, има механизъм да се реши този проблем без никакъв закон, без държава и без корумпирани комисии да се месят в тези неща“, заяви Георги Ганев.

В България има консенсус по въпроса, отговори му Кънчо Стойчев.

Изпълнителният директор на КРИБЕвгени Ивановопредели промените в Закона за защита на конкуренцията като противоконституционни, антипазарни и антиевропейски. Той посочи, че държавата се намесва в отношенията между търговски субекти, а това се регулира от Търговския закон, а „там, където действително има съществуващи напрежения” те може да бъдат решавани и през Закона за храните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *