Ще поскъпне ли водата в София с 18%

Остри спорове са съпътствали решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да върне предложението на експертите си за поскъпването на водата в София с 18%. Председателят на регулатора Иван Иванов е настоял за преразглеждане на нормата на възвръщаемост на капитала на оператора от 17%, но до гласуването на предложението му така и не се е стигнало.

Миналия понеделник на закрито заседание комисарите решиха да дадат тридневен срок за представянето на ново предложение за цени. Протокол от това заседание бе публикуван вчера.

Работната група е предложила регулаторът да върне на „Софийска вода“ бизнес плана, за да бъде преработен в частта му „норма на възвращаемост на собствения капитал“, тъй като в момента тя е твърде висока. Според председателя на КЕВР Иван Иванов тя води и до излишно надуване на предложените от дружеството цени. Искането за шоково увеличение на водата не е икономически обосновано, смятат и експертите на съсобственика – Столичната община. ВиК операторът поиска драстичен скок на цените с около 30%. Впоследствие работна група на КЕВР одобри поскъпване от 18%, което бе върнато от комисарите за преработване.

„Какво пречи на „Софийска вода“ да ни докаже тази норма на възвръщаемост?“, казва Иванов пред комисарите. Предложението за корекция обаче не среща подкрепа сред останалите членове на комисията. „Имаме ли въобще право, след като веднъж сме приели параметрите на бизнес плана и сме казали, че след редица разговори с дружеството те са изпълнили всички указания на комисията, изведнъж да казваме отново – връщаме го? Имаме ли право? Юристите да кажат, защото отново олекваме. Какво сме правили предишния път, когато сме го приемали?“, опонира Светла Тодорова, член на регулатора.

Искри прехвърчат и в края на заседанието. „Очевидно в последните няколко дни някой е решил, че нещо различно трябва да се направи. Кой е този някой, няма да правя предположения сега. Но мисля, г-н председател, че не сте толкова глупав, за да не разбирате това, което е предложено като проект на решение. Сигурна съм, че много добре разбирате какви биха били последиците. Но и много добре знаете, че останалите членове на комисията няма да се съгласят. Защото е глупаво. Обаче в случая вие сте герой, информира в.Сега. Вие защитавате интересите на обществото. А кой ни вкара в тази дискусия?“, пита Тодорова.

Комисарят Валентин Петков също счита, че бизнес планът не бива да се връща само заради нормата на възвръщаемост. Според него има други моменти, заради които той може да бъде върнат – цената за отвеждане и пречистване, работните места, амортизациите. В крайна сметка предложението на председателя Иванов не е прието.

Ревизия

Утре ще стане ясно новото предложение за поскъпване на водата в София. То ще бъде отправено от работната група към комисарите. Най-вероятно новите цени ще влязат в сила от април. В момента кубик вода в столицата струва 1.82 лв. с ДДС. Активно продължават и разговорите за промяна на концесионния договор. От протокола на закритото заседание става ясно, че и двете страни „имат желание“ нормата за възвръщаемост да бъде променена. До момента обаче резултат от желанието на двете страни няма. За промяна на заложената в концесията нахално висока норма на възвръщаемост се говори от години без какъвто и да било резултат.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *