Ще постигне ли Франция целта си за икономическия растеж през тази година?

През тази година френската икономика ще се разшири с по-ниско темпо от това, което правителството на президента Франсоа Оланд очаква. Освен това безработицата ще се покачи, като потребителските разходи и износът няма да се увеличат, се казва в прогноза на Националния статистически институт на страната Insee, цитиран от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 0,7% през 2014 г. Правителството обаче разчита на растеж от 1%, за да изпълни обещанието си за намаление на бюджетния дефицит до 3,8% от БВП.

„Покупателната сила на домакинствата се подобри, разбира се, но твърде умерено, за да се генерира ускорение на потреблението“, гласи становището на Insee. „Изправени пред търсене, което не се покачва, компаниите не са склонни да инвестират, а френският износ не може да се възползва пълноценно от подобрената световна търговия“.

Прогнозата констатира как Оланд се мъчи да съживи втората по големина икономика в Европа след две години на управление. Президентът социалист обеща да съкрати държавните разходи с 50 млрд. евро в следващите три години и да не увеличава данъците с цел да повиши доверието и инвестициите.

До този момент обаче бизнес доверието не се подобрява. Индексът за активността в производствения сектор, изготвян от Централната банка на Франция,спадна до 97 пункта от 98 пункта през май.

През юни общият PMI индекс на Markit Economics за секторите услуги и индустрия се снижи до 47,8 пункта от 49,6 пункта през май. По-късно днес Insee ще публикува своята оценка за бизнес климата в страната.

„Бизнес климатът спря да се подобрява преди девет месеца и остава под дългосрочната си средна“, заявяват от статистическия институт.

Insee прогнозира, че безработицата ще продължи да се покачва през втората половина на годината, като до края на 2014 г. ще достигне 10,2%.

„Слабият растеж прави невъзможно предсказването на едно сериозно подобрение на пазара на труда. Минималното подобрение при броя на работещите ще дойде най-вече от субсидираната заетост. Това няма да бъде достатъчно, за да се абсорбира нарастващият брой на хората в трудоспособна възраст“, констатират още от Insee.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *