Ще регламентират професията на кредитните посредници

Кредитни консултанти приветстваха промените в Наредба 19 на БНБ, според която всички кредитни посредници ще трябва да се регистрират в централната банка, ако искат да упражняват дейността си.

 

„Най-после този сегмент от професията ще се регулира, като по този начин ще предоставяме на клиентите си по-качествена услуга. Промените са изцяло в защита на потребителите, защото до момента те лесно ставаха жертва на некоректни посредници, които не познават добре пазара и ги подтикваха да взимат погрешни решения“. Това обясни за Investor.bg Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър.

Според него таксата за регистрация, определена от БНБ, в размер на 3000 лв., не е висока и би отстранила от пазара недобросъвестни физически или юридически лица, които събират нерегламентирани средства от своите клиенти, информира investor.bg.
По думите му регулацията, която се постига с наредбата, ще доведе до по-добро качество на услугите на кредитните посредници и ще даде гаранции, че клиентите ще спестят време и пари, ако се обърнат към такъв специалист.

С новия норматив се въвежда и задължителна застраховка  „Професионална отговорност“. По думите на Тошев това би струвало на посредниците между 4 хил. и 6 хил. лв. годишно, докато таксата за регистрация ще се заплаща еднократно. Той добави още, че броят на регистрираните физически и юридически лица през следващите години ще достигне 1000.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *