Ще се отрази ли на пазара европейската забрана за износ на свинско месо?

След по-малко от два месеца започва серията празници, които освен с християнска смиреност, отбелязваме и с препълнени трапези. Традиционните пържоли обаче може да отсъстват от претрупаните маси, тъй като от Европейската комисия отправиха специално предложение към българските месопреработватели да складират произведеното свинско, като в замяна ще получат пари. В същото време от ЕС ни забраниха да изнасяме свинско месо до средата на следващата година. Как ще повлияе това на пазара и склонни ли са производителите у нас да се съгласят с евро-офертата?

Забраната за износ на свинско месо страната ни получи след като стана ясно, че в балканския регион върлува болест по прасетата. Ограничението за България първоначално важеше до септември тази година, но Европейската комисия излезе с ново становище – за удължаване на предпазните мерки до юни 2008 г. Според генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба доц. Жеко Байчев у нас се внася двойно повече свинско месо, отколкото се произвежда. Затова, според него, удължената забрана за износ на месо, няма да повлияе пагубно на бизнеса. Ощетени обаче ще са онези 44 предприятия, които са одобрени да търгуват с други предприятия от Европейския съюз.

„Те нямат право да работят с такава българска суровина, като изключим случаите, че работят термично преработени продукти и по този начин суровината се явява малко нетърсена от тези предприятия”, каза Жеко Байчев. Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите също твърди, че удълженият срок на забраната не се е отразил върху количеството продадена стока. Зад същата позиция застава и Кирил Вътев, собственик на една от най-големите месопреработвателни фирми у нас.

За Галя Бъчварова, която е председател на Асоциацията на свиневъдите обаче, решението за затваряне на българския пазар за още девет месеца е неоснователно, тъй като страната ни вече е овладяла огнищата на болестта. Новият срок на ограничителните мерки е повлиял и върху вътрешния ни пазар, твърди Бъчварова. „Все повече намалява търсенето на българско свинско месо на вътрешния пазар. Когато се каже, че българското свинско месо е забранено за износ от България се реагира на моменти „ами то и без това е малко”. А всъщност забраната за износ на свинско месо в европейския пазар ни ограничава и вътрешния пазар”, коментира Бъчварова.

Прасетата в северната ни съседка също страдат от тежката болест. Затова Румъния реши да продължи ваксинирането на животните и през следващата година. Държавата обаче няма одобрени предприятия за търговия с други страни от Европейския съюз, обясни до. Байчев. „За нея това не е проблем. Тя каквото количество свинско месо произвежда, го произвежда за собствения си пазар и няма право да изнася”. Според Галя Бъчварова северните ни съседи не са имали никакъв друг по-добър вариант от избрания. „На практика чумата върлува из Румъния, те нямат друг изход. Това не е тяхно желание, просто бяха принудени от обстоятелствата”.

На фона на забраните и болните прасета през последните седмици цената на свинското в Европейския съюз спада драстично. Единствено у нас, в Кипър, Гърция и Румъния стойността на месото се запазва висока. В подобни случаи започва да действа европейският механизъм за създаване на изкуствен недостиг на пазара. Затова еврокомисарите предложиха на българските производители да оставят свинското си по складовете за поне три месеца като в замяна на това ще получат субсидии. Според Жеко Байчев подобен метод няма да е изгоден за българските месопреработватели. „Особено производителите на свинско месо в момента не могат да го направят, защото за да се складира, те ще трябва да плащат тези разходи по съхранението”. Въпрос на избор е дали българските производители ще се възползват от предложението, каза Светла Чамова. „България изпрати питане необходимо ли е да участва в този механизъм. Отговорът е че се отнася за всички страни-членки”. Според Кирил Вътев месопреработвателите нямат интерес да складират продукцията си, дори и ако от Европейския съюз им бъде отпусната субсидия. Според него „месопреработвателят е заинтересован от по-бързата обръщаемост на месото”. „В момента има много голямо предлагане на свинско и от внос и от България. В нашата ситуация цената на българското свинско е висока и няма никой интерес да складира такова месо”.

Галя Бъчварова пък е на мнение, че решението на Европейската комисия ще повлияе благоприятно върху пазара на месо, но вероятно българските производители няма да могат да се възползват от предложението дори и да искат. Причината е че нашите хладилни камери не са толкова обемни. „Този акт, който са предприели Европейската комисия мисля че като цяло ще помогне на цените на свинското месо в Европейския съюз. А когато цените в Европейския съюз се вдигнат, ние сме вече един пазар, и можем да разчитаме на този ефект”, допълни Бъчварова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *