Ще строят магистрали от соларни панели

Пътищата могат да се превърнат в основен енергиен източник в рамките на подкрепяния от американските власти проект
Пътните магистрали могат да се превърнат в основен енергиен източник в рамките на подкрепян от американските власти проект да се строят пътища от соларни панели. Асфалтовите настилки и паркинги могат да бъдат заменени от стъклопанели със соларни клетки, способни да генерират достатъчно енергия за нуждите на местното население.
Американска фирма вече работи върху създаването на прототип, който ще бъде вграден в съществуващи шосета. Тя е спечелила субсидия от 100 хил. долара от американския департамент на транспорта, разказва британският в. „Дейли телеграф“. Соларните панели могат да бъдат покрити и с мозайка от малки светлинки, които да осигуряват необходимата пътна маркировка, както и предупредителни сигнали към шофьорите. Възможно е да бъдат вградени и нагреватели, които да поддържат пътя чист и сух при дъждовно време и опасност от заледявания.
Тъй като всеки панел от около 3,65 на 3,65 м може да произвежда по 7,6 киловатчаса на ден, компанията „Соларни пътища“e mпресметнала, че подмяната на цялата вътрешна пътна мрежа в САЩ ще покрие три пъти енергийните нужди на страната. Според изчисленията километър и половина път от четири ленти може да генерира енергия за около 500 домакинства. Цената на такъв мащабен проект обаче е огромна. Ще са необходими милиарди панели, всеки от който струва близо 7000 долара. Ето защо фирмата смята, че засега по-малки местни проекти биха били много по-изгодни във финансово и екологично отношение.

Vesti.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *