Ще съумеят ли Щатите да обърнат вятъра в тази икономическа буря?

Президентът на САЩ Барак Обама е уверен, че САЩ ще съумеят да обърнат вятъра в настоящата икономическа криза.
Преди близо 6 месеца, моята администрация дойде на власт насред най-сериозната икономическа криза от Голямата депресия насам, припомня Обама в статия, публикувана във вашингтонския всекидневник „Вашингтон пост“.
Той добавя, че преди около 6 месеца средно на месец в САЩ са били губени по 700 000 работни места и мнозина са се страхували, че американската финансова система е на ръба на колапса. Обама допълва, че агресивните и гъвкави действия, които е предприела неговата администрация през първите месеци на власт са помогнали за изваждането на американската финансова система и на американската икономика от пропастта.
Сред предприетите стъпки Обама изброява заемите, отпускани на семейства и на бизнесмените, стабилизирането на по-големите финансови институции на САЩ и подпомагането на собствениците на ипотекирани домове да ги запазят, като изплатят вноските по ипотеките си.
В статията си Обама припомня и приетия план за възстановяване на икономиката на САЩ. Той предупреждава, че не бива да се хранят неоснователни надежди, че този план ще оздрави напълно американската икономика, но допълва, че планът ще предостави необходимия стимул на икономиката, за да бъде спряно нейното свободно падане.
Президентът на САЩ отбелязва в статията си във в. „Вашингтон пост“, че никой не трябва да забравя, че става дума за двугодишен план за възстановяване и стимулиране на икономиката, който ще спаси много работни места, както и ще създаде нови работни места в САЩ.
Обама допълва, че в която и да е рецесия проблемът с безработицата се решава най-бавно в сравнение с останалите икономически проблеми.
Уверен съм, че САЩ ще обърнат вятъра в тази икономическа буря. Но след като разчистим отломките от бурята, истинският въпрос, който ще изникне пред нас, е какво ще построим на мястото на тези отломки, пита Обама в статията си. После отбелязва, че САЩ трябва да положат усилия, за да изградят една много по-добра отпреди икономика.
Ако те не използват този момент, за да направят подобно нещо и да преодолеят слабостите, наблюдавани в американската икономика в продължение на десетилетия, то тогава САЩ ще обрекат себе си и идните поколения на бъдещи кризи и на вял икономически растеж, прогнозира президентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *