Ще търси ли Китай алтернатива на щатския дълг?

Кризата във Вашингтон със сигурност накърни международната репутация на САЩ. Това обаче не означава, че големите притежатели на щатски държавни ценни книжа (ДЦК), като например Китай и Япония, ще се стремят да диверсифицират вложенията си, смятат експерти.

„Един от проблемите в търсенето на алтернативи е, че финансовият пазар в САЩ все още е най-големият и дълбок пазар за сигурни инвестиции в света“, казва главният икономист в Bank of Singapore Ричард Джеръм, цитиран от CNBC.

„Другият проблем, в случая с Китай, е, че ако искате да манипулирате своята валута спрямо долара, вие сте принудени да купувате щатски долари и американски ДЦК“, добави той, имайки предвид монетарната политика на азиатската страна.

Китайските и японските вложения в щатски ДЦК достигат съответно 1,28 трлн. долара и 1,14 трлн. долара, сочат публикуваните през юли 2013 г. данни на финансовото министерство на САЩ.

И двете азиатски страни засилиха натиска си през последните две седмици върху Вашингтон, за да може щатските законодатели да избегнат изпадане в дефолт. Сценарий, който според анализатори щеше да предизвика хаос в световната икономика и нова криза на финансовите пазари.

През тази седмица налице са сигнали, че Китайската държавна администрация за валутна търговия, която притежава резерви в размер на 3,66 трлн. долара, се стреми да диверсифицира с инвестиции в недвижими имоти в Европа.

Русия, друг голям чуждестранен притежател на щатски ДЦК, междувременно предупреди тази седмица, че може да засили търсенето си на алтернативни инвестиции, ако САЩ не намери начин да избегне дефолта.

„Налице е дългосрочна вреда за репутацията на САЩ, но за момента няма заместител на щатските ДЦК“, каза Йохана Чуа, главен икономист за Азия в Citi.

„Трябва да бъдем реалисти. Можем да погледнем Европа като алтернатива, но тя също има своите проблеми. Можем да погледнем юана, но пък той все още не е напълно конвертируем“, добави още тя.

И докато доходността по краткосрочните съкровищни ​​бонове се покачи през настоящия месец на фона на нервността около политическите неуредици, то тази по бенчмарковите 10-годишните облигации запази стабилно ниво от около 2,65% – знак, че инвеститорите запазват вярата си в американския дълг.

„Хората имат много повече доверие в институциите в САЩ в сравнение с алтернативите“, заяви Ранди Крознер, професор по икономика в Чикагския университет и бивш управител от системата на Федералния резерв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *