Ще търсят нефт и газ край Провадия

През лятото на м.г. подновиха работа старите сондажните кладенци край Тюленово и Шабла, където се добива малко нефт

Министерският съвет е дал разрешение на три дружества – „Овергаз инк.“ АД, „Болкан експлорърс (България) лимитид“ и „Джей Кей Екс България лимитид“, да проучат запасите на нефт и природен газ в блок „Провадия“, разположен на територията на Североизточна България, съобщи пресслужбата на правителството.

Теренът е от 1787 кв. км. Стойността на проучвателните работи в рамките на 3-годишното разрешение се очаква да надхвърли 14.5 млн. евро.

Дяловото участие на дружествата в проекта е: „Овергаз инк.“ – 64%, „Болкан експлорърс (България) лимитид“ – 18% и „Джей Кей Екс България лимитид“ – 18%.

Решение за откриване на конкурсна процедура е било взето от Министерския съвет през април 2007 г., но поради небрежност на упълномощения орган и неговата администрация процедурата не е финализирана.

Геологопроучвателни работи за нефт и газ на територията на блока са извършвани в периода 1971-1985 г. Въпреки че няма открити находища на нефт и газ, настъпилите изменения в техническите средства, геолого-геофизичната методика игеоложките теории, дават основание, според редица специалисти, за преоценка на въглеводородния потенциал в района.

Министерският съвет разреши в рамките на година и половина „Булгнайс“ ООД да проучи залежите на скалооблицовъчни материали в два терена на територията на област Хасково.

Общественият ефект от предоставянето на разрешение за проучване на подземни богатства се изразява в привличане на инвестиции в проучването на подземните богатства, създаване на нови работни места и увеличаване на суровинния потенциал на страната, се напомня в съобщението на пресслужбата.

Финанси

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *