Щрабаг иска спиране на търга за ”Тракия”

Отхвърлената от търга за изграждане на магистрала „Тракия“ австрийска фирма „Щрабаг“ е подала в сряда жалба в КЗК срещу отстраняването си и иска прекратяване на процедурата, научи „Сега“.

Това със сигурност ще доведе до забавяне на избора на изпълнител за неизвестен срок. По закон КЗК трябва да образува производство до три дни от постъпване на жалбата.

След това тече нов 7-дневен срок, в който антимонополният орган трябва да се произнесе по искането за налагане на временната мярка „прекратяване“. Така най-късно до 10 дни ще стане ясно, дали търгът за избор на строител на отсечката от Стара Загора до Нова Загора ще бъде спрян. Ако бъде наложена временната мярка, решението на КЗК може да се обжалва от пътната агенция пред ВАС.

Любопитното е, че тръжната комисия все още не е излязла с протокол от работата си и не е съобщила на „Щрабаг“ и на останалите три отхвърлени кандидати какви са мотивите й.

От българския офис на „Щрабаг“ вчера обясниха, че са изненадани и не знаят нищо за жалба до КЗК, защото тези дела се движели от централата им във Виена. От КЗК отказаха да съобщят на какво се позовават в жалбата си „Щрабаг“ – това щяло да стане ясно до 1 седмица.

Освен австрийската компания от процедурата отпаднаха турската „Доуш“, консорциумът „Български автомагистрали“, в който влизат „Автомагистрали Черно море – Шумен“, „Главболгарстрой“, „Пътстрой 92“ и „Иса 2000“, както и на обединението между хърватската „Конструктор инженеринг“ и контролираното от Васил Божков дружество „Пътни строежи“ АД.

„Първо ще се запознаем с мотивите и, ако са ни отстранили справедливо, няма да обжалваме“, коментира Румен Йовчев от „Холдинг Пътища“. Павел Калистратов от „Главболгарстрой“ пък отхвърли изобщо възможността да обжалват и подчерта, че е по-важно да не се бави процедурата, за да може строителството да започне в срок. От турската „Доуш“ отказаха коментар.

Все още не е ясно и дали обединението „Магистрала Трейс“ е мотивирало пред тръжната комисия цената, която предлага – 137 млн. лв. Тя е с 52% по-ниска от средноаритметичната цена на останалите оферти и по закон компанията може да бъде отхвърлена, ако не успее да мотивира цената.

в-к Сега
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *