Юанът излиза и на британския пазар

Китай и Великобритания ще въведат пряка търговия в юани и британски паундове. Лондон се опитва да открадне водещите позиции на Франкфурт и Париж и да стане основният финансов център в Европа за инвестициите и търговията с китайската валута .

Двете страни се споразумяха също за квота от 80 млрд. юана (13 милиарда долара) за финансовите институции в Лондон, за инвестиции в китайски ценни книжа, съобщи британският министър на финансите Джордж Озбърн на пресконференция в Пекин, предава Bloomberg.

Озбърн каза, че ще се осигури достъп до ликвидност в юани за британските компании чрез допълнително споразумение за клирингова къща в Лондон.

Той предвижда да се даде възможност на китайските банки да установят клонове във Великобритания за първи път в историята.

Английската централна банка е първата в състезанието между европейските централни банки за достъп до китайския капитал. Тя има споразумение за суап от 200 млрд. юана от юни насам. Европейската централна банка подписа такъв договор за 350 млрд. юана едва този месец.

Юанът се превърна в деветата най-активно търгувана валута в света, изкачвайки се от 17-то място през 2010 г., по данни на Банката за международни разплащания.

Китайският облигационен пазар предлага книжа на обща стойност 25 400 милиарда юана, при по-голяма ликвидност и по-висока доходност, отколкото този в Хонконг.

Паундът ще бъде четвъртата основна валута, която ще може да се обменя директно в юани, след долара, йената и австралийския долар. Еврото вероятно ще стане петата такава валута.

HSBC прогноза март, че юанът ще бъде напълно конвертируем в рамките на пет години, като една трета от общия обем на търговията на Китай ще бъде деноминирана в юани, което ще превърне китайските пари в една от трите водещи световни валути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *