Юанът поскъпна до рекорд спрямо долара

Китайската централна банка изглежда държи на обещанието си за реформа на курса на валутата, като позволи на юана да поскъпне до рекордна стойност срещу долара, въпреки неочакваното отслабване на износа на страната.

Юанът достигна втори пореден интрадей връх, от 6.1011 спрямо долара днес, след като централната банка постави средната отправна точка на курса – средата на двупроцентовия дневен диапазон в който валутата може да се търгува, на рекорден пик предходния ден.

Ходът нагоре на валутата идва малко след като официалните данни показаха, че износът на Китай пада през септември с 0.3% спрямо година по-рано.

Това бе напълно в разрез с очакванията на икономистите, които вещаеха ръст от 6% в експорта и е най-лошото представяне от три месеца.

По-силният юан има ключово значение в политиката на правителството по откачане на икономиката от зависимостта от износа и префокусирането й върху вътрешното потребление.

От това не са щастливи износителите в страната, които се оплакват, че засилването на юана прави продуктите им по-слабо конкурентни на външните пазари, при това в момент, когато търсенето от чуждестранните купувачи е слабо.

Ръстът на юана спрямо долара за 2013 година е около 2%, което контрастира на отчетливите спадове при повечето други азиатски валути. Рънмънби, или народните пари, както е известна валутата, са с 35% по-скъпи спрямо долара спярмо 2005, когато Пекин позволи на валутата да поскъпва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *