Юанът стана глобална валута

/© sxc.hu

За първи път в историята китайският юан е една от десетте най-търгувани валути в света, под данни на Банката за международни разплащания (BIS).

Валутата е на девето място в топ десет в списъка на банката, скачайки с осем места през последните три години, пише CNBC.

BIS определя като основна причина за това бързия растеж на задграничната търговия с юани, който е довел до увеличение на дневния оборот на транзакциите с китайската валута три и половина пъти, до 120 милиарда щатски долара.

За период от три години, преди колкото беше публикувано последното такова проучване на BIS, Китай осъществи сериозни реформи за либерализацията на валутната търговия. Според Societe Generale обаче промените са твърде бавни във вътрешен план и отчасти са една от основните причини за хаотичното разрастване на сенчестото банкиране в страната.

Така вътрешната финансова система е станала по- крехка, което представлява основна пречка за по-нататъшно либерализиране на капиталовите потоци.

Но Пекин продължава с усилията си в тази насока. Късно в четвъртък, Народната банка на Китай обяви, че може да ускори разхлабването на контрола върху инвестиционните потоци в и извън континента – най-новата стъпка на страната към изцяло конвертируем юан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *