”Южен поток” договорен, искаме милиарди за АЕЦ

Документите, които уреждат отношенията между „Газпром“ и българските му партньори „по изграждането на българския участък на „Южен поток“, ще бъдат парафирани днес и подписани до две седмици.
Това заяви днес премиерът на Русия Владимир Путин в края на разговорите си с българския премиер Сергей Станишев, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. „Вече нямаме никакви разногласия“, допълни Путин.
Приети са всички български аргументи за проекта „Южен поток“, съобщи на свой ред премиерът Сергей Станишев. Споразумението между „Газпром“ и Българския енергиен холдинг е парафирано и ще действа до създаването на проектна компания. Очаква се то да бъде подписано в началото на май.
С договора се гарантира, че след като се изгради „Южен поток“, през България няма да бъдат намалявани количествата, които в момента руската газова компания транзитира през страната за Гърция и Турция.
Русия твърдо възнамерява да спазва поетите задължения, свързани с подаването на газ по тръбопровода „Южен поток“, добави Путин, цитиран от Дневник. „Договорът за обема, който ще се пренася, е подписан до 2030 г., тези условия ще се спазват, никой не е имал намерение да се отказва от тях.“ Но премиерът допълни, че „всичко, което се отнася до по-големи обеми, е предмет на отделни преговори“.
По въпроса за премахването на посредниците и конкретно на „Овергаз инк“ от схемата на газовите доставки, Путин заяви, че на „Газпром“ й е безразлично дали ще продава директно газ или през сегашните компании. В момента природния газ се доставя от „Винтерсхал“, „Овергаз инк“ и „Газекспорт“. След газовата криза от януари „Булгаргаз“ настоява за подписването на директен договор само с „Газекспорт“. Въпросът не е политически, а икономически и правен. Трябва да се разбере дали ще работим с друг контрагент. Ако „Газпром“ се държи неадекватно може да бъде съден, каза Путин.
България се е обърнала към Русия с молба за кредит за строителството на АЕЦ „Белене“ на стойност няколко милиарда евро, съобщи още Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. „На днешните междуправителствени преговори премиерът на България помоли руското правителство да се върне на въпроса за предоставянето на държавен кредит „за изпълнението на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, каза Путин. „Става дума за няколко милиарда евро“.
„Ние ще разгледаме тази възможност и ще решим този въпрос“, допълни руският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Успешно приключиха етапните преговори по подготовката на договора, който ще уреди отношенията между Българския енергиен холдинг и „Газпром“ преди създаването на акционерно дружество за „Южен поток“, каза премиерът Сергей Станишев при срещата си президента на Русия Дмитрий Медведев в резиденция Барвиха. Срещата се състоя веднага след края на разговорите между двамата премиери Станишев и Путин.
Българският министър-председател подчерта пред Медведев, че преговорите са сложни, особено на корпоративно ниво, защото всяка страна търси максимална изгода и свой интерес. Именно затова е политическото ниво, за да се изчистят спорните въпроси по убедителен начин, добави Станишев. Той изрази удовлетворение от факта, че е прието предложението на българската страна. Пред Дмитрий Медведев Станишев подчерта, че са обсъдени и въпроси с реализацията на АЕЦ „Белене“.
Президентът на Русия отбеляза, че двете страни преживяват подем в отношенията и допълни, че е информиран за положителните преговори и финализираните споразумения в енергетиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *