Южна Корея иска участие в горенето на боклука на София

Южна Корея иска да участва в проекта на Столичната община у нас за изграждане на RDF гориво от битови отпадъци. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с неговия колега Ли Нак Йон в азиатската столица Сеул, където българският министър-председател е на официално тридневно посещение.

Резултат с изображение за южна корея българия

От думите на Ли Нак Йон стана ясно, че именно той е помолил Борисов корейски фирми да участват в проекта. Цялата стойност на инсталацията е 157 млн. евро и е предвидено да бъде на площадка на ТЕЦ „София“ в района на Централна гара, информира в.Монитор.

През май миналата година Столичният общински съвет одобри теглене на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията, която е част от третата фаза на Интегрирания проект за управление на отпадъците в София. В момента заради липсата на инсталация за оползотворяване на RDF общината плаща 5 млн. лв. годишно на циментови заводи в страната за извозването му.

В същото време Ли Нак Йон приветства стремежа на страната ни да привлече корейска фирма за изграждането на завод за батерии за електрически автомобили за 1,5 млрд. евро, както и за започващите преговори за инвестиции у нас с „Хюндай“. Ден преди срещата си с него Борисов посети Центъра за научноизследователска и развойна дейност на Hyundai Motor Group в южнокрейския град Хусонг, където България представи своите оферти, поясняващи в какво точно може да си партнираме с „Хюндай“. Една от идеите, която се обсъжда, е създаването на център за изпитване на автономни автомобили у нас. Всичките тези усилия на страната ни по думите на южнокорейския премиер са предпоставка за създаване на нови работни места и икономическо развитие.

Борисов на свой ред отново изрази надежда, че правителството на Южна Корея ще окаже нужната политическа подкрепа частни компании да инвестират у нас. „Надявам се след днешните срещи да имаме сближаване на позициите и да се толерира частният бизнес в Южна Корея да инвестира в България“, посочи Борисов и допълни, че най-хубавото събитие за отбелязване на 30-ата годишнина от създаването на дипломатическите отношения между двете страни през 2020 година би било откриването на голям голям завод на Южна Корея в България.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *