Юнкер: Европейският съюз се проваля

Европейският съюз е обречен на дългосрочен икономически упадък и изоставане от останалия свят, ако не вземе мерки.“От икономическа гледна точка, виждаме края на славните години на Европа, в сравнение с това, което правят другите“. Тази равносметка направи не друг, а председателят на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер, в реч, изнесена в Мадрид.

По думите му икономиката на ЕС „не върви добре“ и скоро ще бъде засенчена от развиващите се страни, чието население, потребление и производство бързо нараства.Юнкер също така разкритикува националните лидери за това, че заплашват „любовната връзка“ на интеграцията, защото „не се обичат“ достатъчно помежду си.

„Европейският съюз не върви много добре. Така че трябва да гарантираме, че ще запазим живи амбициите, надеждите и мечтите на Европа“, предупреди Юнкер.

„Делът на ЕС в световната икономика намалява и скоро ще бъде само 15% от глобалния брутен вътрешен продукт, 80% от който ще се произвежда извън Европа. Когато се намирам на друг континент, виждам, как очите на тези, на които говоря за Европа сияят. А когато се върна в Брюксел или Люксембург, виждам, че се намирам в „долината на страховете“. Ние не знаем кои сме, не сме горди с големите постижения на своите предшественици“, продължи Юнкер.

„Не можем да изгубим хората, които вярват в нас, обикновените хора, които работят, които не са по-малко интелигентни от така наречения елит. Те са в основата на европейската идея и ние трябва отново да достигнем до сърцата им“, каза Юнкер.

Според него проблемите пораждат необходимостта страните-членки на ЕС да „останат заедно“. „Все още не е дошло времето да се разделим на национални групи и класи“, категоричен е Юнкер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *