Юнкер: Няма нужда от интервенция в подкрепа на еврото на валутния пазар

Председателят на еврогрупата – форумът на финансовите министри от Европейския съюз, Жан-Клод Юнкер обяви, че не вижда нужда от намеса на валутните пазари, за да се спре потъването на еврото. В началото на седмицата единната валута поевтиня до четиригодишен минимум спрямо долара, което според мнозина има потенциала да накара ЕЦБ да подкрепи еврото.
В момента Юнкер се намира в Япония, където е разговарял с финансовия министър Наото Кан. По време на срещата са били обсъждани проблемите на еврото, но Юнкер е отказал да влезе в детайли и да разкрие какво точно е било говорено, предава CNBC.
“Не смятам, че това е въпрос на непосредствени действия. Монетарните власти следят изкъсо движението на валутните курсове и знаят най-добре какво да направят“, е отговорил Юнкер на въпрос дали се очаква интервенция от страна на еврозоната и Европейската централна банка.
„Притеснен съм, защото остротата на спада в курса на еврото е впечатляваща“, допълва финансовият министър на Люксембург.
Вчера еврото се понижи до 1,2143 долара за евро, което е най-ниското му ниво за последните четири години. Въпреки стабилизацията до 1,2350 EUR/USD тази сутрин, единната валута се движи със спад от 7 на сто от началото на месеца.
Заради проблемите в еврозоната Европейската централна банка взе безпрецедентно решение за изкупуване на правителствени облигации с цел стабилизиране на пазарите. Според някои анализатори именно това е причината за поевтиняването на еврото, тъй като така може да се стигне до прекалено увеличаване на ликвидността на финансовите пазари.
„Не смятам, че поевтиняването на еврото се дължи на действията на ЕЦБ“, заяви Юнкер и допълни, че очакванията за забавяне на растежа заради дефицитите в повечето страни на еврозоната са причина за натиска върху единната валута.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *