Юристи: Пречи се на хората да съдят властта

Под предлог, че ВАС е много натоварен, в АПК се предлагат куп спорни и безпринципни промени, смятат юристи.

Проектът за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), внесен в парламента от Реформаторския блок преди дни, среща силен отпор в юридическата общност. Готвените поправки в административния процес поставят недопустими прегради пред обикновените хора да обжалват несправедливите актове на властта – това е мнението на адвокати и преподаватели по административно право, показа проверка на „Сега“.

Законът предвижда непосилно вдигане на таксите за обжалване, безпрецедентно въвеждане на състави от един съдия, електронно призоваване, решаване на някои дела само на една инстанция, даване на тълкувателни права на съдебни изпълнители и отделения във ВАС и още спорни идеи – все в полза на управляващите. Всички предложения са аргументирани с разтоварване на Върховния административен съд (ВАС) от дела.

Според адвокат Георги Атанасов от кантората на Даниела Доковска проектът е съставен целенасочено за ограничаване на правата на хората. Пред сайта „Съдебни репортажи“ той подложи на унищожителна критика почти всички нововъведения на реформаторите. Сериозни забележки има и преподавателят от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – проф. Дончо Хрусанов, който е сред доайените на административното право в България. Сред критиците са адвокат Александър Кашъмов и съдия Васил Петров.

Всички не одобряват драстичното поскъпване на съдебните такси. „Основен принцип в административното право е достъпността“, обясни пред „Сега“ проф. Хрусанов. Това означава, че подаването на жалба трябва да е безплатно и сегашните такси от 5-10 лв. се доближават до това правило. Предложението за увеличаването им на 250 лв. за физически лица и 5000 лв. за фирми ще е непреодолима преграда за много хора и търговци да обжалват, смята той.

Според адвокат Атанасов това, че ВАС е претоварен, не е проблем на гражданите. Във Франция и Германия не по всяко административно дело се събират такси, а когато се събират, те са много по-малки от тези в България.

Според адвокат Кашъмов в законопроекта има технически и юридически грешки, а много от разпоредбите ограничават права на гражданите. „Таксите са абсурдни“, заяви той пред „Сега“. Според него не е нормално по дело за достъп до информация или по трудов спор да се плащат 250 лв., това силно ще ограничи достъпа до правосъдие. „Необходимост от ускоряване на административното правосъдие няма. Натовареността на съдиите е друг проблем“, коментира Кашъмов. По думите му в България едно дело може да мине през всички инстанции за около година и половина, което е бързо. Той посочи, че проблеми ще има и с електронното призоваване, тъй като не са създадени гаранции, че с него няма да се злоупотребява. Няма никаква гаранция, че известието ще бъде получено по имейл или чрез есемес.

АБСУРДИ

По дела по Закона за устройство на територията, Закона за общинската собственост и др. се предвижда решаване само на една инстанция, което е много опасно, посочва проф. Хрусанов. Това е и нарушение на принципа, че споровете трябва да се решават поне на две инстанции. За него са опасни прецеденти и правата, които се дават на съдебните изпълнители да тълкуват кога има мълчаливо съгласие. Проблем е още, че във ВАС се създават състави от един съдия, които ще решават сложни данъчни и други специфични дела, което ще доведе до още по-противоречива практика. Професорът не одобрява смяната на подсъдността. „За какво правихме административни съдилища, ако обикновени районни съдии ще гледат тези специфични дела?“, пита Хрусанов. Въвеждането на правилото, че доказателства ще се събират само на първа инстанция, е противоконституционно според Васил Петров, съдия в Софийския районен съд и докторант по административно право в СУ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *