Юруш за данъчни декларации

Още седмица обявяваме доходите си, всеки втори иска държавата да му връща пари

Семейното облагане дава възможност годишният доход на единия родител да се намали с 360 лв. за едно дете, със 780 – за две, и с 1140 лв. – за три или повече деца. Така хората с високи заплати и две рожби могат да спестят 187,20 лв. данъци.

Стотици хиляди българи ще се юрнат да подават данъчни декларации в последната седмица, преди да изтече срокът за това. До 17 април всеки трябва да обяви извънтрудовите си доходи от 2005 г. Заедно с данъчните декларации се пускат и формулярите за семейно облагане. Облекченията за деца ползва единият родител. Разведените могат да искат намаляване на данъците без подписа на бившия съпруг или съпруга, казаха инспектори. Интересно е, че родителите, които работят само на трудов договор, могат да подадат данъчна декларация и след 17 април и държавата пак ще им върне част от платените налози. Няма краен срок за ползване на данъчни облекчения за децата.

След развод данъчните облекчения може да ползва родителят, на когото съдът е присъдил правото да отглежда децата. За да ползвате семейното облагане, към декларацията за доходите трябва да се подаде още един формуляр. В него се вписват данни за децата, а вторият родител гарантира с подпис, че няма да ползва облекченията. Заради семейното облагане до март са подадени 560 000 декларации, или два пъти повече от същия период на 2005 г. От тях близо половината, или 202 хил., са с искане за връщане на пари от държавата.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *