Юшченко: ЕС можеше да прояви повече смелост при газовата криза

Европейският съюз можеше да прояви по-голяма смелост, за да защити Украйна по време на “газовата криза“, която противопостави страната срещу Русия през зимата, заявява украинският президент Виктор Юшченко в интервю, поместено в редица европейски вестници, предаде АФП.
“ЕС нямаше смелостта да даде по-силен отговор на кризата“, заявява Юшченко. Въпросът за газовите отношения между Русия, Украйна и ЕС остават крайно чувствителен три месеца след сериозния газов конфликт през януари, в резултат на който доставките на руски газ за западните клиенти на „Газпром” през територията на Украйна бяха прекратени за две седмици.
Президентът Виктор Юшченко, който е в конфликт с премиера на страната Юлия Тимошенко, заяви нееднократно, че споразуменията, които сложиха край на кризата, са много неблагоприятни за страната му и трябва да бъдат ревизирани. В интервюто, публикувано днес обаче, Юшченко уверява, че “иска по-добри отношения“ с Москва, пише БГНЕС. “Това зависи от Русия“, посочва той.
Отношенията между двете страни относно търговията с газ “не са достатъчно регламентирани“, счита украинският президент и иска да бъде дефинирана транзитна политика, включваща и количествата газ, за години напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *