Ю. Корея се опитва да спре хроничната преумора на населението си

Южна Корея осъществи нова 52-часова работна седмица в опит да спре хроничната преумора сред населението, предава Business Insider.Ю. Корея се опитва да спре хроничната преумора на населението си.

Резултат с изображение за корея икономика сеул

Държавата се опитва да насърчава по-добър баланс между личния живот и работата като намалява максималните часове, в които хората могат да работят, от 68 на 40 часа, плюс още 12 часа извънреден труд. По-малките фирми няма да имат нужда да прибягват до промените поне до 2020 година, но по-големите фирми, които нарушават новите правила, могат да бъдат глобени с до 17 815 долара. Изпълнителни директори са изправени пред две години затвор, в случай на нарушение.

„Това ще бъде важна възможност да преминем от общество на преумората към общество прекарващо време със семействата си“, заяви президентът на страната Мун Дже-ин в понеделник. „Най-важното нещо е, че това ще бъде фундаментално решение за защита на живота и безопасността на хората като намалим броя на смъртните случаи от преумора, индустриални инциденти и лишени от сън шофьори“.

Промените трябваше да се осъществят за големи компании, публични институции и правителствени офиси на 1 юли, но правителството се отдръпна през миналата седмица и се съгласи на компромисен вариант, при който фирмите ще имат шест месеца, за да въведат новия график.на населението си.

Бивайки принудени да отстъпят в налагането на политиката показва, че планът е иницииран повече от правителството, отколкото от работниците, повечето от които разчитат на извънредния труд, за да изкарват достатъчно пари. Политиката е ключова за президента Мун Дже-ин, който се надява тя да доведе до повече продуктивност, повече работни места и, потенциално, повече раждаемост, информира economynews.bg.

Южна Корея има една от най-дългите работни седмици в развития свят, в която хората средно работят 300 часа повече от тези в САЩ, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Южна Корея има и една от най-ниската раждаемост в света.

„От години ние пренебрегвахме истинския корен на проблема – огромното полово несъответствие в страната и нечовешки дългите работни часове“, заяви през януари Чунг Хюн-бак, южнокорейският министър на семейството.

„При такива несправедливи условия, младите жени обикновени избират кариерата си, вместо семейство и раждане“, допълни той тогава.

Петдневната работна седмица беше въведена в Южна Корея едва през 2004 годин. Агенция Фокус

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *