Яне Янев: В НАП 10 % от служителите са участвали в корупционни практики. 15 олигарски участвали в измами

Между 8 и 10 % от служителите в НАП са участвали в корупционни практики, каза лидерът на партия „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев.
Според него част от тях не са правили злодеянието с умисъл за престъпление, а са били извършители, принудени от телефонен тероризъм от по-високо стоящи в системата на НАП. Служителите били принудени да връщат ДДС по-рано на определени фирми и да рекетират почтените фирми, и да забавят връщането на ДДС за последните. Измами с ДДС се забелязват откакто налогът е въведен в България.
Янев е споделил с градския прокурор и неговия заместник, за 15 олигарха участвали в различни видове измами, като част от тях са взаимодействали помежду си през годините, и са имали взаимоотношения с политици, и някои магистрати, полицаи… образувайки „хранителна верига“.
До 10 дни Янев ще се срещне с председателя на финансовото звено на ДАНС Петко Сертов, за по-нататъшна информация за разследванията срещу олигарси. 10 свидетеля с ключова важност ще бъдат поставани под програмата за защита на свидетели, която включва подмяна на личността, транспорт, брониран автомобил и уреждане на жилище в чужбина. ДДС е превеждано по швейцарски сметки на български олигарси.
Янев обеща в близките седмици, да разкрие афери, случвали се през последните 20 години на преход за милиарди лева.
За единият от 15- те олигарси, дори ФБР е предоставило данни. Янев заяви, че в порочните схеми са участвали регионални локални и регионални политици, като той лично е поставил въпроса за единия – зам. министър.
Основно праните пари и аферите са концентрирани в родните региони с развита икономика, като Варна, Бургас, Търново, Пловдив и София. Янев разкри, че е представил документи, за схеми за източване, неустановени до момента. Той за пореден път изрази възмущението си, за почти оправдателното изказване на съда в Пловдив относно бизнесмена Георги Гергов.

Източник: БГНЕС
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *