Яне Янев: В правителството цари тотален административен хаос

София /КРОСС/ Проблемът с административния капацитет на правителството е много по-голям, отколкото е бил преди шест месеца или преди две години, по времето на тройната коалиция. Цари тотален административен хаос, който няма аналог в нито една друга държава. И високопоставени фактори от ЕК са силно притеснени от това. Това заяви Яне Янев – лидер на РЗС в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия. По думите му единственото, което се създава при управлението на ГЕРБ е една бутафория, един спектакъл, който цели само и единствено политически дивиденти. До момента няма нито един осъден министър, до момента няма нито един дори задържан истински олигарх. Националният капитал в България се държи от около 300-400 души олигарси. Те притежават над 70 % от оборотния паричен поток в държавата“, смята Янев. Той допълни: „И огромна част от тези олигарси са абсолютни престъпници. Те са плод на комунистическата мафия, която създаде всичко, свързано с криминализирането на прехода. И за тях да сте чули някой да е повдигнал някакъв въпрос? И няма и да чуете“. Помолен да каже конкретни имена Янев каза: „Тогава, когато е било необходимо, ние сме давали имена и вследствие на това сме претърпявали много тежки политически поражения. Ние бяхме нарочени още в самото начало, когато определихме ГЕРБ не като европейска партия, а като групировка за едноличен рекет на българите и започнаха репресия след репресия“.

Лидерът на РЗС коментира още: „Ние първи в България като дясна консервативна опозиция казахме, че правителството на Борисов е най-некомпетентното за целия преход и от него може да се очакват безобразия и провали, които нямат аналог за тези 20 години. Сега виждам, че подобна реторика започват да използват и от Синята коалиция, гледам, че и бившите комунисти от БСП“.

Янев изрази опасения, че след като правителството си позволява да пипа фискалния резерв, това може да принуди ЕК да сложи страната ни „в отбора на най-непослушните от финансова гледна точка държави“ и допълни: „Оказа се, че огромна част от тези министри, заместник-министри и други фактори в правителството не са никакви експерти, а са едни политически роботи, които изпълняват всичко, което им кажат Цветанов и Борисов и на практика това правителство няма концепция, няма програма, всичко, което беше прието в самото начало на мандата, дори и програмата със сроковете, утвърдена от Консултативния съвет по национална сигурност, в който съм участвал и аз, към момента не е изпълнено“.

Според него, българската икономика е колабирала, защото през тази една година откакто управлява ГЕРБ и предишната година и половина-две от правителството на тройната коалиция, бизнесът е бил поставен на колене.

По думите на Янев именно Станишев и Първанов са помогнали на Борисов да се изгради като политик.

Лидерът на РЗС коментира и предстоящата актуализация на държавния бюджет:
„Актуализацията на бюджета в този вариант, в който се предлага от правителството, ще доведе държавата до финансов банкрут, банкрут много по-тежък от този, който сме наблюдавали по времето на Жан Виденов“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *