Яне Янев: Доган направи Борисов генерал

Това отговори на гражданин в Търговище лидерът на РЗСЯне Янев, предаде БГНЕС. Питането дойде по време на дискусия в града с местната общественост. Янев обясни, че 2800 лв. била основната заплата и към нея се прибавят две трети от възнаграждението за експертна дейност. Освен това вие плащате и за хотели, транспорт и т. н. Нещо повече. Дори ако депутатът се движи със собствения автомобил, пак му се плаща по 25 стотинки на километър, коментира Янев.
Той отбеляза, че в България има масова бедност и управляващите нехаят по въпроса. Това, според него, се дължи на търпимостта на българските граждани. „Дошло е време, когато нашият народ трябва да излезе и да огради онези хрантутници в парламента и да потърси отговорност. Ние ще сме заедно с вас, а не вътре при тях“, каза Янев. Той допълни, че единственото спасение е в единството на нацията, иначе: „Онези ще продължат да дерибействат“.
Лидерът на РЗС изрази становище, че банките са обвързани с политическата власт. „Единствено банковата система за сметка на цели сектори и отрасли остава печеливша и показва реални печалби, които са на гърба на кредитополучателите“, заяви Янев пред гражданите на Търговище. Той обясни, че при срещата с министър Дянков на поставени конкретни въпроси за банките, министърът погледнал неодобрително. „С мимиките, жестикулациите показа, че е безсилен да се справи. Или по-точно показа това, в което РЗС отдавна се съмнява, че това е държавна политика. Че на най-високо ниво в държавата има договорка“, допълни Янев.
РЗС ще настоява след празниците, управителят на БНБ да даде категорични отговори на конкретни въпроси, свързани с реалното състояние на банковата система, а не онова, което се представяло на обществото. Иначе, според Янев, едно от важните неща, което трябва да се направи в банковата система е лихвите по кредитите да бъдат обвързани с лихвите по депозитите. Лидерът на РЗС каза още, че правителството крие много истини, които трябва да излязат на бял свят. „В това число и истините, свързани с големи инфраструктурни проекти. Ние считаме, че през тези магистрали се източват много пари“, уточни Янев. Той каза, че като цяло до момента правителството на ГЕРБ не е изпълнило нито едно обещание. В това число Янев включи и обещанието за промяна в системата на МВР.
По друг въпрос, свързан с краха на ДПС, Янев обясни, че Ахмед Доган няма да бъде закачан от това правителство. „Бойко Борисов стана генерал, благодарение на Ахмед Доган и ние тази истина ще я оповестим скоро. За това от главата на Доган няма да падне и косъм“, заяви Янев. Според него много любопитен бил въпросът, защо тогавашният президент Петър Стоянов повишил Бойко Борисов с чин генерал в последния момент.
Янев завърши с твърдението, че иска най-много 100 депутата и най-вече променена конституция и нов изборен кодекс. Според него със сегашния само Господ можел да изкара някои местни феодали напред с краката от общините. Янев каза, че не може да има промяна в никоя власт, когато е зависима от политическата власт. Всъщност, според него, трябва да има промяна във всички власти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *