Япония демонстрира признаци на възстановяване след 15 години стагнация

Японската икономика започва да демонстрира признаци на възстановяване след продължилия 15 години период на пазарна стагнация. Създават се нови работни места, заплатите постепенно се повишават, в резултат на което анализаторите повишават очакванията си за икономическия растеж на страната, въпреки скъпия петрол и опасността от забавяне на американската икономика – основният търговски партньор на Страната на изгряващото слънце.

Безработицата в страната за август бе на ниво от 4,3%, след като през юни достигна най-ниската си стойност за последните 7 години – 4,2%. Цените на някои парцели, които се намират в близост до осовни пътни артерии и жилищни зони в Токио, регистрираха повишение за пръв път от 13 години насам. Сранително ниският курс на йената спрямо основните валути оказва благоприятно влияние върху износа на страната. През септември министър-председателят Юничиро Коизуми спечели убедително предсрочните избори в страната, които изиграха ролята на своеобразен референдум относно предлаганата от него икономическа реформа и повишиха интереса на инвеститорите.

Въпреки позитивните настроения обаче, Япония все още е изправена пред редица сериозни проблеми. Бюджетният дефицит възлиза на 6,4% от брутния вътрешен продукт (БВП), което дава повод на някои наблюдатели да очакват увеличение на данъците. Подобна стъпка със сигуност би оказала негативно влияние върху ръста на икономиката. Друга сериозна пречка е ниската продуктивност, породена от огромните загуби на капитал през 90-те години на миналия век. Силната конкуренция от страна на Китай допълнително влошава международната пазарна позиция на страната. Организацията pа икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира средногодишен икономически ръст от едва 1,3% до 2010 година.

Ако тези проблеми бъдат решени в близко бъдеще, шансовете за стабилно и дълготрайно възстановяване на японската икономика биха се увеличили значително. През последните няколко години страната претърпя редица ключови вътрешни трансформации, които се отразяват на политиката, обществените настроения и финансовите пазари в много по-голяма степен отколкото изглежда отвън. Изборите през септември доказаха, че тези процеси са все още в ход и ще продължат с постепенното свиване на държавното участие в икономиката.

Евентуална реформа на корпоративните закони и капиталовите пазари би имала силно положителен ефект и би засилила интереса на чуждестранните инвеститори. Прогресивното застаряване на населението може да се окаже по-скоро позитивно за икономиката, тъй като свиването на предлагането на пазара на труда би довело до ръст на инвестициите в информационни технологии и други средства за автоматизация на производството. Именно това са факторите, които направиха Япония богата през 70-те и началото на 80-те години – високите технологии и добрата вътрешна координация на компаниите.

Предстоят още стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да бъде постигнат устойчив икономически растеж в дългосрочен план. Необходимо е свиване на пенсионните и здравноосигурителните разходи, както и засилване на анти-тръстовата политика с цел създаване на конкуретни условия. Най-важното условие е да се избегне рязкото и преждевременно увеличаване на данъците, тъй като нарастването на доходите все още се намира в начален стадии. Ако всички тези предпоставки са налице, японското икономическо слънце ще изгрее отново, наравно с тези на своите конкуренти в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *