Япония запази гъвкавата си монетарна политика

Японската централна банка (ЯЦБ) запази гъвкавата си парична политика след двудневната си среща в Токио в унисон с очакванията на анализаторите, пише WBP Online.

От институцията съобщиха, че паричната база на Япония ще продължи да нараства с годишен темп от 60-70 трлн. йени. Стратегията бе въведена през април, след като правителството на Шиндзо Абе започна борбата си за излизане от 15-годишния дефлационен курс, който подтискаше икономиката на страната.

Още по темата
Японското индустриално производство се ускори с 1,5% през септември
„Абеномиката“ продължава да стимулира търговията на дребно в Япония
Инфлацията в Япония ускори растежа си през септември
Според годишният доклад на централните банкери за перспективите пред Япония балансът между търсенето и предлагането в третата по сила икономика в света вероятно ще повдигне растежа до 2,7% през фискалната 2013 г. преди да се понижи до 1,5% през 2014 г.

ЯЦБ запази и инфлационната си цел от 2%, която се очаква да бъде постигната до края на 2015 г. „По-вероятно е японската икономика да постигне инфлация около 2% и да се върне към пътя на устойчивия растеж към втората половина на прогнозния период“, се посочва в официалното становище на централните банкери.

Публикуваните през миналата седмица данни показаха, че основните потребителски цени в Япония са нараснали с годишен темп от 0,7% през септември, постигайки петия си пореден месец на растеж. Изключвайки обаче силно волатилните пазарни стойности на пресните плодове и енергийните продукти, инфлацията е отчела нулев растеж.

В началото на октомври министър-председателят Шиндзо Абе обяви окончателното си решение да повиши данъка върху продажбите от сегашните 5 на сто до 8% през април 2014 г. Основната цел е стопяването на размера държавния дълг.

Остават броени дни довтората конференция завалутнатърговияв БългарияForex Forum Investor.BG!Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *