Япония създава допълнителна схема от 61,5 млрд. долара за Азия

Япония ще създаде схема за доставката на около 6 трилиона йени или 61,5 млрд. долара на азиатските нации в случай на финансова криза, съобщи финансовият министър на страната Каору Йосано, предаде Ройтерс.
Планът ще бъде допълнение към приноса на Япония в размер на 38,4 млрд. долара към регионалния ликвиден фонд на обща стойност 120 млрд. долара. Двете мерки целят подкрепа на регионалните икономики в криза, изтъкна Йосано пред репортери в рамките на годишната среща на Азиатската банка за развитие в Индонезия. „Това прави нашия принос в подкрепа на регионалната ликвидност до около 100 млрд. долара“, казва министърът, цитиран от БГНЕС.

Япония се надява схемата в йени също да промотира употребата на тази валута в региона, пише всекидневникът „Никей“. Йокано направи съобщението след разговори с финансовите министри на Южна Корея и Китай. Трите държави в неделя завършиха детайлите около ликвидния фонд на обща стойност 120 млрд. от 13 държави в Азия. Китай и Япония ще допринесат с по 32 % всяка за създаването на финда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *