Японската икономика е нараснала с 6,7% през първото тримесечие

Японската икономика нарасна с по-силен темп от първоначално отчетения през трите месеца до края на март, водена от разширяването на частното потребление преди покачването на налога върху продажбите от 1 април.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Страната на изгряващото слънце се e разширил с 1,6% през първото тримесечие, което е малко повече от първоначалното прогнозираните от Японското статистическо бюро 1,5 на сто. Тримесечие по-рано бе отчетен растеж от 0,2 на сто.

Измерен на годишна база, японският БВП е нараснал с 6,7% през първото тримесечие, а не с 5,9%, каквато бе предишната оценка, предава WBP Online.

Основната причина за възходящата корекция на растежа на икономиката дойде от преразглежданите данни за ръста на бизнес инвестициите, който се повиши рязко от 4,9% до 7,6%.

Като цяло обаче растежът през първото тримесечие основно бе отражение на тласъка, породен от покачването на данъка върху потреблението от 5% до 8 на сто.

Въпреки че повечето икономисти очакват последващ спад в търсенето в месеците след покачването на налога, мнозина вярват също, че потреблението ще се върне обратно към нормалните нива през третото тримесечие.

„Не е изненадващо, че потребителските разходи потънаха през април, след като ефектът от покачването на данъка върху потреблението отслабна“, заяви икономистът в Capital Economics Марсел Тиелиант. „Въпреки това машинните поръчки изкачиха нов връх, което предполага, че компаниите очакват търсенето да се възстанови през следващите месеци“, допълни той.

Според последните данни поръчките на основни машини са нараснали с почти 20 на сто през март в сравнение с февруари, изпреварвайки значително консенсусната прогноза за разширение от 6 на сто.

„Крайният резултат след покачването на данъка обаче ще е спад в продукцията. Скокът ще се окаже краткотраен“, прогнозира Тиелиант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *