Японската централна банка е оптимист за икономиката

Японската икономика продължава да се възстановява с умерен темп въпреки някои ефекти, като например спадът в търсенето след покачването на данъка върху продажбите. Това показа последният за годината месечен доклад на Японската централна банка (ЯЦБ).

Според изследването т.нар. отвъдморски икономики, най-вече от развития свят, се възстановяват, макар и със съмнителен темп.

На този фон японският износ показва леки признаци на възстановяване. Бизнес инвестициите в основен капитал са с тенденция на умерен ръст, а корпоративните печалби се подобряват. Частното потребление остава еластично, като тенденциите при заетостта и доходите се подобряват постоянно.

На фона на тези тенденции в търсенето както в страната, така и в чужбина, промишленото производство отстъпва, което отчасти се дължи на напредъка в коригирането на производствените обеми.

Що се отнася до перспективите ЯЦБ очаква японската икономика да продължи своята умерена тенденция на възстановяване, като последиците от спада в търсенето вследствие на покачването на данъка върху продажбите се очаква да се разсее.

Проблем за Япония остават рисковете, свързани с прогнозите за развитието на нововъзникващите и големите износители по света, както и перспективите по отношение на проблема с дълговете и ниската инфлация в Европа и темповете на възстановяване в САЩ.

Що се отнася до перспективите, с изключение на преките последици от покачването на данъка върху потреблението, производствените цени се очаква да продължат да спадат, отразявайки движението на международните цени на суровините, както и нарастването на потребителските цени в страната на годишна база.

Японската икономика изпадна в рецесия през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната отстъпи с 0,4% на тримесечна и с 1,6% на годишна база в периода юли-септември. Тримесечие по-рано японската икономика се сви със 7,1% годишно, като по този начин двете последователни тримесечия на червено изпратиха страната в рецесия.

Данните бяха по-лоши от очакваното от пазарите. Консенсусната прогноза бе за нарастване на БВП с 0,5% на тримесечна и с 2,2% на годишна база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *