Японска фондация може да построи тракийски музей за 2,5 млн. евро

Японската фондация „Джайка“ може да одобри проект, който предвижда изграждането на тракийски музей в България на стойност между 2 и 2,5 млн. евро, съобщи за Investor.bg Деяна Данаилова, директор на дирекция „Европейска интеграция и международно сътрудничество“ към Министерството на културата.

Музеят ще бъде разположен в българското село Александрово, община Хасково, където има тракийска гробница.

Наскоро приключи работната мисия на японски специалисти във връзка с проекта, които проучиха гробницата, местонахождението и условията за строителството на музея. Докладът от проучването се очаква да бъде готов след Нова година.

Кандидат по този проект пред фондацията е Министерството на културата и Националният институт за паметници на културата, а окончателното становище ще стане известно през май 2006 г.

„Одобряването на един такъв проект ще бъде огромен успех за цяла България, тъй като японската фондация подкрепя едва два-три подобни проекта годишно и то в световен план“, коментира Данаилова.

Обектите, върху които фондацията се фокусира, са от световно значение, а в момента се осъществява съвместна програма на Министерството на културата, Областната управа и община Хасково за обявяване на тракийската гробница край с. Александрово за добавяне в списъка на ЮНЕСКО като паметник на културата от световно значение.

Съвместно с община Казанлък, „Джайка“ работи и по проект, свързан с развитието на туризма в региона на града. Проектът предвижда създаването на паркове за рози и билки, както и възраждането на старите занаяти и разгръщане на селския и екологичния туризъм.

В последно време се разработват редица проекти за възстановяването на тракийското наследство, като този на архитект Жеко Тилев за реставрирането на древния тракийски град Севтополис, който в момента се намира на дъното на язовир „Копринка“ в района на Казанлък .

Ангел Милев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *