Японските банки няма да обслужват сметки на гангстери, стига да разберат кои са

Японските банки прекратяват да обслужват сметки на гангстери и свързани с тях фирми и компании, реши Националната асоциация на банкерите.
В препоръките на асоциацията е посочено, че отсега нататък членовете на организирани престъпни групи няма да могат да откриват свои лични сметки във всички членуващи в нея 187 японски банки.
Преди това асоциацията забрани каквито и да било финансови операции, включително кредитиране, ако корпоративните клиенти имат отношение към гангстерски и рекетьорски групировки. На тези групировки се забранява също така да имат индивидуални сейфове в банковите компании в страната.
Въвеждането на подобни ограничения към отделни лица от престъпните среди цели изцяло да бъдат изключени контактите на банковата система с антиобществени елементи, частни лица и организации, опитващи се да изперат придобитите по незаконен път финансови средства, се казва в инструкциите за банките.
Решенията за отказ на услуги ще се взимат след съответни проверки за клиентите с помощта на специални информационни масиви или черни списъци. Съставянето и попълването на тези данни ще се прави не само от самите банки, но и от асоциацията на банкерите.
Подобни мерки против местните организирани престъпни групи бяха предприети през март от Японската асоциация на дилърите на ценни книжа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *