Японските компании трасират пътя си към Иран

Токио и Техеран постигнаха договореност за инвестиционно споразумение. То, както се очаква, ще доведе до рязко увеличаване на японските инвестиции в иранската икономика след свалянето на западните санкции.

Споразумението ще открие широк път за японските компании на иранския пазар. Преди всичко Токио е заинтересуван от инвестиции в иранския суровинен сектор, отбелязва BBC.

За последните няколко години японският внос на суровини от Иран е спаднал с повече от 40 на сто в сравнение с 2011 година, след като Западът наложи на Техеран икономически санкции заради неговата ядрена програма.

Договореностите за инвестициите бяха постигнати в хода на срещите на министрите на външните работи на двете страни, съответно Фумио Кисида и Мохамад Джавада Зарифа. Кисида пристигна в Иран заедно с делегация от японски предприемачи.

Припомняме, вчера Иранският парламент с голямо мнозинство одобризаконопроект за изпълнение на постигнато споразумение по иранската ядрена програма, което бе сключено през юли тази година. То предвижда при определени условия постепенно сваляне на западните санкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *