Японското правителство подаде оставка, подсилват икономическия екип

Японското правителство подаде оставка, за да се даде възможност на премиера Наото Кан да извърши сериозни промени в кабинета и да постигне целите си да намали инфлацията и намали държавния дълг, съобщи Франс прес. Всички министри от кабинета, съставен едва преди четири месеца, се събраха снощи на последното си заседание в резиденцията на премиера, след което подадоха групово оставки, посочва АФП.

Още днес Кан се очаква да обяви състава на новия кабинет, в който най-вероятно постовете си ще запазят министрите на външните работи, на отбраната и на финансите. Сигурно е, че Наото Кан няма да включи в новия кабинет главния секретар на досегашното правителство Йошито Сенгоку и министъра на транспорта Сумио Мабучи. Очаква се в новия състав да бъде включен един от бившите министри на финансите от консервативната опозиция, Каору Йосано. По този начин Наото Кан ще удовлетвори някои от исканията на опозицията, която заплаши, че без посочените три промени ще бойкотира дебатите за бюджета за следващата финансова година.

Привличането на Йосано, който е привърженик на идеята за по-висок данък върху продажбите, като държавен секретар по икономическата и бюджетната политика, според Франс прес, ще подсили финансовия екип на премиера и ще му помогне да постигне балансиран бюджет.

АФП посочва, че държавният дълг на Япония вече е два пъти по-голям от брутния вътрешен продукт на страната и се очаква да се увеличи допълнително заради остаряването на населението, свързано с повишаване на разходите за социално осигуряване и здравеопазване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *