Японското правителство подготвя пакет от стимули за икономиката

Япония подготвя пакет от стимули с цел противодействие на заплахите, които ще породи покачването на данъка върху продажбите върху третата по големина икономика в света, пише Bloomberg.

„Премиерът Шиндзо Абе разпореди изготвянето на икономически пакет до края на септември“, заяви финансовият министър Таро Асо пред репортери в Токио днес. „Известен стимул е необходим, така че ако данъкът се увеличи, както е планирано, това няма да доведе до разпад на икономиката“, посочи още министърът.

Воденото от Абе правителство ще реши на 1 октомври дали да прибегне до плана си за увеличаване на налога върху продажбите. Очакванията са мярката да спомогне за намаляване на размера на публичните задължения, които са на първо място в света в съотношение с брутния вътрешен продукт (БВП).

По думите на множество експерти обаче евентуалното увеличаване на данъка ще тласне икономиката към свиване и ще повлияе негативно на продължаващите опити на правителството да стабилизира националното стопанство след 15-те години на дефлация.

„От политическа гледна точка предоставянето на икономически пакет за намаляване на въздействието на покачването на данъка върху продажбите е неизбежно“, заяви Юичи Кодама, главен икономист в Meiji Yasuda Life Insurance Со в Токио. „Ако обществената подкрепа за кабинета на Абе пропадне вследствие на по-високия данък, ще бъде трудно за администрацията да прокара стратегиите си за растеж“, допълни още анализаторът.

Според Кодама правителството вероятно ще се нуждае от допълнителни 4-5 трлн. йени, за да осигури планирания пакет.

„Допълнителните фискални разходи ще изложат на риск усилията на Япония да намали дефицита по първичното си бюджетно салдо от започващата през април 2015 г. фискална година до половината от нивото през 2010 г.“, каза Азуза Като, икономист в BNP Paribas SA.

Плановете на управляващите са дефицитът по първичния баланс да достигне 2 на сто от БВП през фискалната 2020 г., според публикуваните през август официални правителствени документи. Първичното салдо представлява нетните държавни заеми, но без лихвените плащания.

Очакванията са японската икономика да се свие с 4,4% на годишна база през първото фискално тримесечие, което започна през април. Впоследствие обаче националното стопанство ще се върне към растеж, сочи средната прогноза на анкетираните от Bloomberg икономисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *