ЯЦБ може да удължи извънредните програми за кредитиране до 2010 г.

Централната банка на Япония може да удължи периода на действие на своите програми за спешно кредитиране до 2010 г. в случай, че условията на финансовите пазари не се нормализират до края на тази година. Това става ясно от последния доклад от срещата на нейното ръководство.
През юли Японската централна банка (ЯЦБ) удължи срока на извънредните си мерки с три месеца до края на 2009 г., защото установи, че достъпът до финансиране остава затруднен. Ръководството й е все още загрижено за изгледите пред икономиката и може да пристъпи към ново удължаване на срока.
Гуверньорът на ЯЦБ Масааки Ширакава заяви през тази седмица, че възстановяването на японската икономика няма да бъде впечатляващо, защото търсенето вероятно няма да се увеличи достатъчно силно, за да поддържа висок икономически растеж.
Неговото изказване затвърди очакванията на пазарите, че централната банка няма да бърза да повишава основния лихвен процент от сегашното му ниво от 0,1 на сто и ще продължи с покупките на държавни и корпоративни ценни книжа.
Отделен доклад на Министерството на търговията разкри, че индексът, който измерва активността в сектора на услугите, се е повишил с 0,1% на месечна база и достига 96,1 пункта през юни. Данните се оказаха по-добри от очакванията на анализатори за спад от 0,3% на месечна база.
Повишението на показателя е знак, че търсенето на услуги в страната се повишава. Това е важен ориентир за състоянието на японската икономика, защото секторът на услугите генерира около 63% от брутния вътрешен продукт на втората по големина икономика в света.
Това загатва, че планът за стимулиране на икономиката на правителството на обща стойност от 25 трлн. японски йени (262 млрд. долара) оказва своето влияние върху икономическата активност в страната в навечерието на парламентарните избори в края на август.
Нарастването на износа и производството може да е върнало икономиката към растеж за първи път през последната година. Брутният вътрешен продукт на Япония вероятно е отчел ръст от 3,9% за трите месеца до края на юни, прогнозират анализатори, интервюирани от Bloomberг.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *