1.1 милиона българи нямат редовни постъпления за втора пенсия

Около една трета от хората, които задължително се осигуряват за втора пенсия, нямат редовни постъпления в партидите. Това съобщи заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Диана Йорданова пред депутатите от парламентарната социална комисия, където в сряда от 14.30 часа бе представен отчетът за дейността на финансовия небанков регулатор, съобщи БНР.1.1 милиона българи нямат редовни постъпления за втора пенсия.

Резултат с изображение за втора пенсия

Йорданова обаче подчерта, че частните пенсионни фондове, които тя наблюдава, са стабилни и добре капитализирани. „Именно затова нови стрес тестове не се предвиждат“, успокои зам.-председателят на КФН.

Последните данни на КФН показват, че в системата на допълнителното пенсионно осигуряване през първото тримесечие на 2019 г. са акумулирани нетни активи на стойност 14 078 888 хил. лв. В сравнение с края на първото тримесечие на 2018 г. нетните активи на фондовете за втора пенсия регистрират ръст от 10.01 на сто,информира infostock.bg.

„Въпреки общо добрата ситуация при пенсионните фондове, остава голям броят на партидите, по които почти няма постъпления или те са спорадични“, уточни Диана Йорданова и допълни: „Като се има предвид, че общият брой на осигурените лица е около 3.6 млн., такива партиди – с някаква сезонна заетост или много малки сумички на различни интервали от време внасяни – ние сме идентифицирали около 1.1 милиона.“1.1 милиона българи нямат редовни постъпления за втора пенсия.

Йорданова изрази надежда през юли работната група, която обсъжда вариантите за изплащането на втора пенсия, да е готова с текстове, които да предложи на парламента за законодателни промени в Кодекса за социално осигуряване.

Изплащането на втора пенсия трябва да започне през 2021 година, показват разчетните на НОИ.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *