10 валути, които могат да се обезценят рязко в следващите 12 месеца

През последните няколко дни Казахстан се озова в черните води на финансовите пазари. Именно тази държава от Централна Азия причини последния шок за глобалната валутна търговия, пише Bloomberg.

Сривът в курса на казахстанското тенге в четвъртък от 22%, след като страната изостави контрола върху валутния курс, събуди чувство за спешна реакция от страна на централните банкери – те опитаха да управляват обезценката на тенгето само ден по-късно. Кулминацията бе знак за инвеститорите, че за развиващите се държави е станало твърде скъпо да защитават своите валути.

Виетнам също девалвира донга, докато свободно търгуемите валути като южноафриканския ранд и турската лира удължиха загубите спрямо долара.

Вълната от девалвации предизвика решението на Китайот 11 августда отслаби юана, като остави държавите да се конкурират с втората по големина икономика на експортните пазари и постави тези, които й продават своите стоки, в неизгодно положение.

Това увеличи опасенията за развиващите се пазари, които вече са притеснени от приближаващото увеличение на лихвените проценти в САЩ и ниските цени на петрола.

Някои, като държавите от бившия Съветски съюз, се изправят пред допълнителен проблем– продължаващото поевтиняване на рублата ги поставя в неблагоприятна позиция при търговията им с Русия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *