10 държави засекли братя Галеви след бягството им с 50 млн. лв

Oколо 1700 осъдени престъпници, избягали от българското правосъдие в последните 20 години, се издирват и в момента в България и по света, сочат данни на прокуратурата. Това са убийци, рекетьори, наркобосове, похитители и други опасни бандити, които, вместо да изтърпяват наказанието си, се наслаждават на свободата си.

В много от случите тези подземни тартори харчат натрупани от престъпления милиони и тънат в лукс в най-екзотичните кътчета на земното кълбо, където и да ги заловят, няма да ги екстрадират у нас. Повече от 10 г. тече дебатът защо в България не успяват да бъдат вкарани зад решетките най-знаковите престъпници. От началото на 2015 г. отново серия от бягства повдигнаха въпроса какви нови законови промени ще гарантират справедливо възмездие за всеки, пристъпил закона. За да насочим вниманието към проблема и решаването му, в поредицата „Бегълци от правосъдието“ ще ви разкажем за някои от най-прочулите се или останалите в сянка бандити, които успяха да се изплъзнат от наказание, какви пробойни в законите използваха и защо не са в затвора.

Сигнали от 10 държави, че са засекли дупнишките бизнесмени, са проверявани от изчезването им до днес.

12 декември 2011 г., София, трима върховни съдии се събират на заседание, за да решат ще влязат ли в затвора вече прочулите се Братя Галеви, които са подсъдими като тартори на банда за рекет. Магистратите са категорични, че Галеви са виновни, но обсъждат намаляване на присъдите на дупнишките бизнесмени, без да подозират, че изобщо няма да се стигне до излежаването им.

Декември 2011 г. на отдалечените на хиляди километри Вирджински острови, Сейшелите и остров Гърнси почти едновременно започва масиран трансфер на пари от различни банкови сметки на свързани офшорни фирми.

По същото време бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов привидно си живеят живота без никакви притеснения. Те са на почивка в Гърция и провеждат конферентни разговори с Вирджинските острови. Тези беседи не би трябвало да усъмнят случаен наблюдател, защото дупнишките бизнесмени официално са представители на няколко офшорни фирми от тези задморски територии на Великобритания.

Това, което привидно изглежда като лъскав живот на заможни предпиемачи, обаче е трескава подготовка на бягство от страната. Вместо обичайните бизнес разговори за нови инвестиции всъщност „братята“ от Дупница изпразват всичките си банкови сметки в далечните екзотични острови Гърнси и Сейшелите, Вирджински острови, както и авоарите си в сигурна финансова институция в Швейцария. По-същото време Галеви са в южната ни съседка не на почивка преди коледните празници, а за да подготвят „изпаряването си“ по най-сигурния начин.

Пламен Галев и Ангел Христов са започнали често да пътуват до Гърция, като всеки път минават през ГКПП Кулата, за да са сигурни, че ще пресекат вътрешната за ЕС граница безпроблемно. Вече са намерили хора, които да им изработят неразпознаваеми фалшиви документи под чужди имена, избрани са и няколко средно скъпи автомобила, които „не бият на очи“ и са купени на името на фиктивни собственици. С тези возила бившите командоси планират да се „изпарят“ от страната за часове, без да бъдат засечени.

5 месеца по-късно трескавата подготовка се превръща в перфектно изпълнен план на едно от най-успешните бягства от правосъдието в България. С авоари за повече от 50 милиона в непроследими сметки на повече от 10 банки в четирите краища на света и без следа изчезват осъдените на 5 години за рекет Братя Галеви, разказват спецполицаи, които са се опитвали да хванат дирите на осъдените престъпници в първите часове след изчезването им.

3 години по-късно, вместо да търкат наровете на някой затвор в България, те си живеят живота между Дубай и Република Южна Африка, като дори и да ги хванат на едно от тези места, няма да ги екстрадират, обясняват антимафиоти, които са ги разследвали.

„24 часа“ научи, че за последните 36 месеца в българските служби са били получавани повече от 10 сигнала за местонахождението на Галеви в различни държави както в Европа, така и в Африка, Азия и Южна Америка, но така и до твърдо локализиране и искане за екстрадиция не се е стигнало до момента.

Освен „изпраните“ 35,5 милиона лева, прехвърляни от счетоводителката Христинка и безработния инвалид Методи, Галеви са успели да изнесат от страната още близо 15 милиона лева, научи още „24 часа“ от разследващи. Общата сума от над 50 милиона се съхранявала в отделни сметки в различни банки в поне 10 държави, като авоарите се местели на определен период от време, обясниха запознати. До момента е установено, че пари на Галеви са прехвърляни през Швейцария, Канада, Литва, Латвия, Обединени арабски емирства, Великобритания, Вирджински острови, Кипър, Сейшели, Китай и ЮАР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *