10% от годишните приходи на партиите са от от банкови и валутни операции

Големите партии в България трупат солидни печалби от банкови и валутни операции с парите от държавната субсидия. Тя е заложена в бюджета и се плаща от всички данъкоплатци. По 11 лева на глас на последните избори получава всяка партия надхвърлила 1% от подадените гласове. През 2015 г. средно над 10% от годишните приходи на тези партии са дошли именно от такива операции. Това става ясно от анализ на Института за развитие на публичната среда, разпространен вчера.

Затова от института предлагат неусвоените средства от субсидията в края на годината да се връщат в държавния бюджет, вместо да продължат да се трупат в банкови сметки. Идеята им всъщност не е нова. През годините дори имаше опити такова предложение да мине и като законодателен текст, но парламентарните партии го отхвърляха.

Освен това от института настояват да се забрани държавната субсидия да се използва за дарения, защото така ще се прекрати досегашната практика „с чужда пита помен прави“. За последно през ноември тази година зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов „дари“ 100 хил. лв. от партийната субсидия на пострадалите от обилните валежи в Бургаско. С тези пари бяха купени 419 печки, перални, бойлери, хладилници и телевизори, а от ГЕРБ го представиха като „благотворителна кауза“.

„Определянето на размера на държавната субсидия за партиите трябва да продължи да е обвързано с броя на получените гласове, но да става на основата на обективен критерий, какъвто би могъл да бъде средната заплата за страната, която се оповестява от Националния статистически институт всяко тримесечие“, каза Ива Лазарова от института. От организацията смятат, че субсидията за получен глас на последните парламентарни избори може да се намали от сегашните 11 лв. на 6 лв., но едва след като бъде извършена реформа на системата за партийно финансиране.

Според експертите контролът по финансирането на партиите трябва да бъде извършван от новия антикорупционен орган, а държавната субсидия да се раздели на основна – 80%, и на допълнителна – 20%. Основната субсидия да се дава за подготовка и участие в изборите, за работата на партийните структури, за организационни разходи, а допълнителната – в края на годината за покриване на вече направени т.нар. „други, присъщи за дейността на партията разходи“. Такива могат да бъдат обучения на партийни активисти, аналитична и научно-изследователска работа, гражданско образование, но не и екзотични екскурзии и скъпи подаръци. Необходимо е и създаване на независим орган за контрол на партийното финансиране, какъвто би могъл да бъде новият антикорупционен орган, предложи Ясен Лазаров, информира в.Сега.

Таван

За да се постигне по-висока публичност, от института предлагат да има по-висок таван на финансирането на предизборните кампании и този таван да се увеличи два пъти. Освен това трябва да има увеличение и на прага на годишните дарения от физически лица – до 15 хил. лева, а за юридическите лица с установена собственост – до 50 хил. лв. годишно, както и да се даде повече свобода на партиите да развиват стопанска дейност.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *