10 Технологии Които Ще Видим в Следващите 10 Години

Все още може би не е късно да видим летящи коли над главите си по наше време! С бързоразвиващите се технологии напоследък, всичко е възможно рано или късно. Ето и списък с неща звучащи като излезли от роман за бъдещето, които всъщност се разработват в момента и е почти 100% сигурно, че ще видят бял свят преди ние да сме си отишли от него.

(10) Изкуствени Xриле

От дълго време изобретателите се оптват да сътворят дихателен апарат, който не складира кислород, а го извлича от водата – също както хрилете при рибите. Израелският учен Алън Боднър вече е на крачка от създаването на подобен уред, носещ красноречивото название „Като риба”. Изобретението работи като ползва високоскоростна центрофуга с цел да се намали налягането на водата в малка затворена камера. Тъй като водата съдържа сравнително малко количество кислород, „Като риба” ще трябва да преработва около 190 литра вода в минута, за да осигури достатъчно въздух за един човек. Това обаче не е проблем за бъдещото му развитие; това, което го възспира все още да бъде готов завършен продукт е размера и теглото му, които все още не са сведени до подходящи за комерсиална употреба. Разработчиците обаче работят усърдно в тази насока и фактът, че уредът от известно време е обсъждан за използване за военни цели, навежда на мисълта, че скоро ще видим желаните резултати.

(9) Земеделски Роботи

Земеделските роботи, изненадващо, са все още в зората на развитието си. Въпреки, че безработицата продължава да расте в почти целия свят, в близкото бъдеще се очаква недостиг на работна ръка в сектора. Много кoмпании по света се опитват да доставят на пазара най-различни видове фермерски роботи в помощ на производителите. Тендецията е развитието на подобни проекти да отнема доста повече време в сравнение с други по-бързовъзвращаеми индустрии. Рано или късно технологията е по пътя си за масово ползване.

Компания базирана в Бостън, САЩ, например, успява да събере около 8 милиарда долара от частно финансиране през 2011 година. Според тях роботът, който са разработили може да извършва 40% от ръчната земеделска работа, много по-бързо разбира се и по-евтино в дългосрочен план. Друга компания в Япония пък е разработила робот, който прави специални снимки на ягодите, като ги диагностицира с голяма прецизност, за да определи дали са готови за бране или не. В най-скоро време ще можем да наблюдаваме тези роботи по полетата вършейки тежка физическа работа, с която може би малко хора ще искат да се занимават в бъдеще.

(8)Слънцезащитни Хапчета

От известно време учените преследват идеята за разработка на ефективен слънцезащитен препарат, които да се приема вътрешно. Според твърденията им екстрактът от сладка папрат съдържа специално съединение, което може да върши точно такава работа. Тези твърдения се базират на експеримент проведен с хора, като се наблюдават по-малко слънчеви изгаряния при тези приемали екстракта, отколкото при другите. Тъй като в изследването са участвали едва 12 човека все още е рано да се твърди със сигурност каква би била ефективността на подобна таблетка.

Според други учени от Кингс Колидж в Лондон, коралите използват определен метод, за предпазване от слънцето като работят в симбиоза с определен вид водорасло, което живее в тях. Водораслото произвежда специфично химично съединение, което коралите успяват да преработят в естествен UV защитен препарат. Учените се надяват, че съединението може да бъде извлечено от водораслите и модифицирано в таблетка за прием от хора, която ще предпазва както кожата, така и очите. „Много тестове трябва да се проведат все още, за да се създаде един безопасен и ефективен продукт по този начин. Лично смятам, че в следващите пет години ще можем да го предоставим на пазара.”, твърди д-р Пол Лонг, директор на проекта

(7)Тънки Като Хартия Компютри и Телефони

Рано през 2013 Европейската компания Plastic Logic представя прототип на продукт наречен „Papertab”. Изобретението представлява преносим компютър, които не само е тънък колкото лист хартия, но и е гъвкав като такъв, докато в същото време е напълно функционален компютър с touch дисплей. Компанията прогнозира, че подобни машини ще заливат пазара след около пет до десет години.

Друг съвместен проект на Американски и Канадски учени, наречен с красноречивото име „Paperphone” (хартиен телефон) предвижда същата тенденция в развитието на преносимите компютри. „Всичко ще изглежда така след няколко години, това е бъдещето.” Споделя д-р Роел Вертегал, участник в проекта. Притежателите на подобен телефон ще могат да му задават команди като го огъват; той няма да консумира никаква енергия, когато не се ползва и ще е сравнително по-труден за повреда от сега съществуващите му братовчеди.

(6)Регенерация на Зъби

Регенерацията на човешки органи изглежда сякаш завинаги ще остане в научната фантастика, въпреки че много животински видове могат напълно успешно да го правят. От доста време се знае, например,че крокодилите могат да възстановяват зъбите си. Учените обаче са смятали, че това е по-скоро цикличен процес, както смяната на кожата при змиите. Едва наскоро се установява, че това не е съвсем така – когато алигатор загуби зъба си, той просто автоматично произвежда нов, който да го замести.

Това откритие е от голямо значение за науката поради сходството в зъбната структура на алигаторите и хората. Проблемът с регенерацията на зъби при хората е във вътрешна тъкан, която се съдържа в зъба и, която не израства наново. Стволовите клетки биха могли да намерят решение на този проблем – учени в редица страни се опитват да намерят начин да отгледат подходящата за целта тъкан. През 2012 Щатският Университет на Юта докладва, че са успяли да постигнат желаните резултати в лабораторни условия. Усъвършенстването на тази технология ще доведе в най-скоро врме до премахване на зъбни заболявания, както и на нуждата от зъболекар.

(5)Холограмна Телевизия

Въпреки, че екраните с ултра висока резолюция са на път, истината е, че те пак имат ограничение в пикселите, които могат да показват. Следващото поколение телевизори, ако дори можем да ги наречем така, няма да имат екрани изобщо. Те ще разполагат с „прожекционно” място, което може да заема дори цялата стая. Холограмните изображения определено се развиват скоростно. Изследователи от Института по Технология на Масачузетс, САЩ са разработили чип, който може да поддържа холограмни изображениея от 50 гигапиксела в секунда – достатъчно, за да се създаде симулация на сцени от реалния живот. Учените предвиждат холограмните „телевизори” да бъдат масово явление на пазара до максимум десет години, и то на цената, която плащаме за обикновен телевизор.

(4)Google Земя в реално време

В Оксфорд учените от RAL Space изграждат две видео камери, които не са като никоя друга камера до сега. Камерите представляват тръби с дължина около метър, стабилно оборудвани с електроника и огледала. Тези камери ще бъдат монтирани от външната страна на международната космическа станция. Целта им обаче няма да бъде да правят снимки на космоса – камерите ще са насочени към Земята. Въпреки, че първоначално резолюцията няма да е много добра, едва около метър на пиксел, това все пак ще бъде видео излъчване в реално време на всичко, което се случва на Земята!

Същевременно изследователи от Джеорджия, САЩ правят малко по-различна технология, но със същата цел. Те записват кадри от многобройни видеозаписи, излъчващи на живо в момента и след това с тях правят сложни и детайлни анимации, които наслагват върху апликацията Google Земя. В момента те се фокусират предимно над хора и коли, но споделят, че в бъдеще искат да добавят кадри на животни и климатични промени.

(3)Безжично Електричество

Идеята за безжично електрчество е позната от по-отдавна отколкото повечето хора си мислят. Никола Тесла можеше да усъвършенства тази технология преди повече от век ако не беше беден, с малко късмет и дори малко луд според някои. Много от нас днес не осъзнават, че въпреки, че безжичния ток не се използва масово все още, той все пак съществува. Безжичното зареждане на устройства е познато вече от известно време и продължава да се подобрява.

Компании като Witricity работят за създаване на места, които биха могли да захранят цели домакинства безжично. Прототипът им е наречен „Prodigy” и е базирн на изследвания проведени от физика Марин Солжачич в Института по Технология на Масачузетс, САЩ. Идеята е, че някой честоти на електромагнитните вълни улесняват предаването на енергия и два обекта, които резонират на такива честоти, могат лесно да обменят електричество помежду си, дори от разстояние и дори ако са метални. Когато тази технология се усъвършенства, според прогнозите в следващите десетина години, ще видим края на батериите във вида, в който ги познаваме в момента.

(2)Ултра Бързи Влакове

Магнитно левитиращите или още наричани влакове Маглев са в процес на разработка от доста време вече. В Япония наскоро се проведе успешно тестово трасе, което означава, че планове за свързване на цялата страна до 2045 година с влакове, достигащи скорост от над 300 мили в час, вече са в разгара си. Тази скорост може да се постигне като се премахнат колелата на влака и заедно с тях допирът до земята и триенето. Влаковете Маглев левитират над линията благодарение на електромагнитно поле, което ги задържа там.

Същевременно друга компания в Колорадо, САЩ разработва друга технология за постигане на ултра бърза скорост, като премахва съпротивлението на вятъра. Директорът на компанията Дарил Остер, казва, че концепта, наречен „Транспорт в изпразнена тръба” е бъдещето в транспортните технологии. Влаковата линия се намира в затворена, вакумна тръба, позволяваща на „вагоните” да достигат нечуваната скорост от 4,000 мили в час, докато в същото време пътниците се наслаждават на пътуване с гравитационна сила като на каране по магистралата….и прекосяват страната за около час! Прототипът на това изобретение вече е готов и в този момент се търси подходящо място за тестово трасе.

(1)Устойчив реактор за ядрен синтез

Ядрения разпад (процесът, който действа в ядрените централи при производство на енергия) е сравнително много по-лесен за контрол от ядрения синтез (процесът, който се осъществява при горенето на слънцето, както и при работата на ядрените оръжия). Малки реактори за ядрен синтез съществуват и в момента, но все още няма промишлени такива, които да бъдат устойчиви и използваеми. До сега.

Консорциум от седем члена измежду, които са Европейския Съюз, САЩ, Индия, Русия, Китай, Япония и Южна Корея, са избрали Франция за мястото, където ще бъде изграден първият в света промишлен реактор за ядрен синтез. Въпреки, че ще отнеме няколко десетилетия, докато реактора започне да произвежда енергия, този процес е по-чист и дава три до четири пъти повече енергия.

Проектът е наречен МТЕР, съкращение на Международен Термоядрен Екпериментален Реактор. Това е вторият най-голям международен сътруднически проект след международната космическа станция. Реакторът ще използва магнитно поле под формата на торус, за да задържа газовете, които ще достигат температури сравними с температурите в слънчевото ядро, около 150 милиона градуса по Целзии. Реакторът ще произвежда десет пъти повече енргия, от колкото консумира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *