Ако преди беше хубаво да имаш видеовръзка, сега това е необходимост
(снимка: Microsoft)

Свидетели сме на драстични промени в работата на училищата и бизнеса. Милиони хора по цял свят се адаптират към новата реалност, сочи доклад на Microsoft, който анализира тенденциите в производителността и проследява как работата от вкъщи променя взаимодействието между хората. 

Макар и разделени, всички намират нови начини да се свържат и да са продуктивни, когато трябва да работят и учат. Microsoft отчита 2,7 милиарда минути, прекарани в срещи, само в един ден, което е своеобразен рекорд. Скокът е с близо 200% в сравнение със средата на март, когато са били регистрирани 900 милиона минути.

Instagram пуска видеоразговори - Flashnews

Увеличението показва нарастващо търсене на технологии, които едновременно осигуряват свързаност и повишават производителността при високи нива на сигурност, става ясно от доклада Work Trend Index, изготвен с помощта на Microsoft Graph, информира technews.bg.

183 000 потребители в 175 страни използват Teams for Education. Чрез платформата преподавателите могат да се свързват със своите ученици във виртуална класна стая. Microsoft добави две функции, за които имаше множество запитвания – опция за организаторите да сложат край на срещата и възможност за изтегляне на доклад за участниците.1000% ръст на видео разговорите през март.

Майкрософт" пусна уеб-версия на "Скайп" за групови видеоразговори...

Хората са привързани към контакта. Ако преди беше хубаво да имаш видеовръзка, сега вече това е необходимост, подчертава докладът. Потребителите на Teams включват камерата си при разговори два пъти по-често, отколкото преди избухването на пандемията от COVID-19. Това показва колко е важен контактът с очите и усещането за физическо присъствие, когато се работи и учи дистанционно.

Общият брой на видео разговорите през март е нараснал с 1000%. Интересна е и географската разбивка по региони – например, в Норвегия и в Нидерландия най-често се използва този начин на комуникация (там около 60% от срещите включват видео).

Messenger Newsletter Alternative: Der Viber Messenger

Страните и индустриите, най-силно засегнати от кризата, използват най-често мобилни устройства за свързване. Хората там имат по-гъвкаво работно време, съчетавайки личните и професионалните си ангажименти. Седмичният брой на потребителите на Microsoft Teams за мобилно устройство се е повишил повече от 3 пъти за периода от началото на февруари до 31 март.

Microsoft отчита и значително повишение в използването на Teams за мобилно устройство от потребители в силно засегнати страни като Италия и Испания, както и от сектори като образованието и държавното управление.

Ясно е, че COVID-19 променя значително работните навици, а технологиите помагат на хората да се адаптират към това по-възможно най-смисления начин, заключава докладът.