1000 лв. заплата за наемен войник

Държавата ще намира дом и работа на семействата на бойците

СОФИЯ. Тройно увеличение на войнишката заплата иска ДПС. В момента средното възнаграждение на бойците е 300 лв. За тези пари малцина ще се съгласят да станат професионални войници. Затова заплатата трябва да е между 500 и 1000 лева, настоява зам.-шефът на Комисията по отбрана Янко Янков (ДПС).

Това е една от най-рисковите професии и трябва да е високо платена. Нужно е да я направим и престижна, обясни Янков пред „Стан-дарт“.

Промените в парите на войниците ще станат факт, след като бъдат одобрени от кабинета по предложение на военния министър Веселин Близнаков. Според Янков ресурс за високото заплащане би могъл да се намери. Депутатът ще настоява още държавата да поема ангажимент и към семействата на бойците – да осигурява с жилище, да намери работа на съпругата и училище за децата им. Янков ще предложи да се вдигне възрастовата граница и наемниците да служат до 45 г., а не до 35, както сега. Предстои да се обсъдят и въпросите за стажа, осигуровките, застраховките. Предложенията на депутата вече са получили одобрението на БСП. Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили ще бъдат разгледани и от президента Георги Първанов в качеството му на върховен главнокомандващ.

Нина Александрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *