11% ръст на сделките с недвижими имоти отчитат брокери

Ръст от 11% на сделките с недвижими имоти отчитат от бранша през първото полугодие на 2013 година. От Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) прогнозират, че този темп на нарастване ще се запази и през следващите две тримесечия.

Може да се каже, че стабилността дава спокойствие на купувачите, които са отлагали покупки, за да стартират този процес. Същите тези клиенти са много по-логични и хладни във вземането на решение, особено за получаване на ипотечни кредити, обяви на пресконференция председателят на НСНИ Иван Велков.

От сдружението отчитат, че основната част от сделките за покупка на недвижими имоти се случват с лични спестявания.

Наблюденията на НСНИ показват, че пазарът на земеделски земи е най-динамичният в последните 4-5 години и пазарът на недвижими имоти е пряко свързан с него. Хората, които продават земя, логично влагат освободените средства в жилищни недвижими имоти.

„Тази година се надяваме да приключи със стабилност и с подобряване на макросредата и догодина броят на покупките на стартиралото ново строителство да се повишава“, посочи Велков.

Очакванията на пазара на земеделски земи са разнопосочни. Едната група прогнозират ръст, а според асоциацията на големите собственици се очаква спад. Очакванията и на двете групи обаче са по-скоро продиктувани от техните интереси.

Данните сочат ръст както на броя на сделките, така и на цените на земеделската земя, в рамките на 10-ина процента през тази година, съобщават от НСНИ. Възможно е тази година да се появят нови участници на пазара, които да представляват интересите на големи инвестиционни чуждестранни фондове.

От тях отдавна наблюдават пазара на земя у нас, но неговата раздробеност и липса на комасация ги караха да се въздържат от навлизане.

Пазарът на селски имоти бе създаден преди 7-8 години от английските граждани, той бе активен в почти цялата страна. Голяма част от тези покупки анализаторите считат, че са покупки за така наречения втори дом.

Това обаче бяха спекулативни покупки, смятат от НСНИ. Цената на една къща можеше да достига нива от 1000-2000 лева и след реновиране да бъде продадена за голяма печалба. Една част успяха да препродадат на свои съграждани. В момента има подобен интерес най-вече от руски граждани, но все още е относително малък.

Отпадането на 7-8-годишния гратисен период за придобиване на земя от физически лица се очаква да стимулира придобиването на селски имоти. Хората, които имаха интерес към селския туризъм, могат да имат интерес за закупуване на земя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *