116 млрд. лв. брутен вътрешен продукт залага правителството в Бюджет 2019

116 млрд. лв. брутен вътрешен продукт залага правителството в Бюджет 2019 . Управляващите се похвалиха, че са създали проектобюджет за 2019 година, какъвто не е правен от началото на прехода. „Това е един от най-амбициозните бюджети“, заяви премиерът Борисов при откриването на извънредното правителствено заседание в неделя, на което кабинетът одобри бюджетните закони за догодина.

Резултат с изображение за правителство

След заседанието, финансовият министър Владислав Горанов каза пред журналисти, че с фискалната рамка за следващата година Министерският съвет продължава приоритетите, които са били разчертани още с предизборната кампания. „Инвестиции в образованието, в човешките ресурси, спазваме си и одобрения в началото на годината план за увеличение на разходите за отбрана до достигане на 2% от БВП през 2024 г.“, обясни финансовият министър, информира infostock.bg.

Приходи и разходи

В проектобюджета за 2019 година са заложени приходи от 43.9 млрд. лв. (38.2% от БВП) при 39.2 млрд. (36.2%) за настоящата 2018 година. Разходите нарастват от 38.6 млрд. лв. (35.7% от БВП) на 44.5 млрд. лв. (37.7%)

През 2020 и 2021 г. се предвижда делът на приходите и разходите в БВП да намалява, но да нараства номинално, достигайки 47.6 млрд. лв. през 2021 г.

Одобреният проектозакон за държавния бюджет за догодина предвижда 0.5% от БВП бюджетен дефицит, въпреки че според очакванията на Министерство на финансите Бюджет 2018 ще завърши с излишък от 0.5% от БВП. При приемането на тазгодишния бюджет миналата година бе заложен дефицит от 1% от БВП.

Изтомник: Министерство на финансите

Управляващите изпълняват предизборните обещания

И Борисов, и Горанов обявиха, че бюджетът е направен така, че да отговаря на предизборните обещания и програмата, която имат ГЕРБ и Обединените патриоти. „А това, че следващата година има и европейски избори, аз не виждам какво общо има. Няма как в един бюджет да няма политика, във всеки един бюджет има политика“, каза финансовият министър в отговор на журналистически въпрос дали тоа не е предизборен бюджет. Преди това на правителственото заседание Борисов подчерта, че когато е било договаряно създаването на правителството, е бил поет ангажимент брутният вътрешен продукт (БВП) до края на мандата да достигне до нивото от 110 млрд. лв. „Още тази година разчетите за 2019 г. са показали, че той ще бъде 116 млрд. лв., а до края на мандата – на 133 млрд. лв., посочи Борисов.

Ето и някои от основните фискални цели в държавния сметкоплан за 2019 година:

Пазар на труда

Безработицата ще е 4,8 процента. Минималната работна заплата се увеличава по график и тя ще бъде 560 лв., а през 2021 г. ще се повиши на 650 лв. „Благодарение на по-добрата събираемост, както и на добрата работа в борбата с контрабандата и спирането на източването на ДДС, с близо 5 млрд. лв. повече са приходите в бюджета и затова в новия бюджет има ръст навсякъде“, посочи Борисов, цитиран от Агенция „Фокус“.

От догодина доходите на заетите в бюджетната сфера, включително полицаи, съдебна охрана, военни и всички останали, ще се повишат с 10 процента, а на учителите – с 20 процента.

Социална политика

Предвидени са  средства в размер на: 40.4 млн. лв. допълнително за всяка година от прогнозния период 2019 -2021 година (50 % повече спрямо средствата през 2018 г.) за целеви помощи за отопление с цел социална закрила и равни възможности; 150.0 млн. лв. допълнително за всяка година от прогнозния период за гарантиране на финансовата рамка на проекта на Закон за хората с увреждания и проекта на Закон за личната помощ при тяхното приемане; 7.0 млн. лв. във връзка с въвеждането на нов вид месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от починал родител, съгласно промените в Закона за семейни помощи за деца, като размерът на помощта за 2019 г. е 115 лева.

Отделени са средства за ремонт на голяма част от училищата и детските градини. Парите за здравеопазване са повече 500 млн. лв. Помощите за отопление, заради по-високите цени на горивата, се увеличават  с 50 процента.

Правителството одобри в неделя и законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г., който предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2018 г., да се увеличат с 5,7%, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

От 1 юли 2019 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши на 219,43 лв. От същата дата максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 910 лв. на 1 200 лв. Мярката се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им. През 2019 г. за изплащане на пенсии са предвидени 9 988,2 млн. лв. – с 533,8 млн. лв. повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година.В приетия проект се предлага увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв. Повишава се и минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв., както и за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв.

Запазва се размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69″ на ДОО на нивото от 2018 г. Запазват се и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.

Здравеопозване

Според приетия бюджет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), разходите са увеличени с 490 млн. лв. спрямо настоящата 2018 година. През 2019 г. се предвижда Министерството на здравеопазването ежемесечно да предоставя трансфер към бюджета на Националната здравноосигурителна каса в общ размер от 43 млн. лв. за финансиране на разходи, които по закон са определени като държавна отговорност.

Като цяло догодина разходите за здравеопазване ще достигнат 5 257 200 000 лв., което представлява 4,5 процента на БВП.

Образование

Средствата от държавния бюджет основно са насочени към четирите стълба за финансиране на системата, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, както и към финансиране обучението на студенти и докторанти, определено въз основа на комплексната оценка на качеството на обучение. Общо за образование парите са увеличени с 330 млн. лева.

Отбрана и сигурност

„Изпълняваме и ангажиментите си към НАТО. Изпълняваме приетия национален план за повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП – до 2024 г.“, посочи министър-председателят. За 2019 г. разходите за отбрана ще бъдат в размер на 1,58 на сто от БВП, което ще даде възможност да се подобрят отбранителните способности на въоръжените сили. „Гарантирани са средства за трите проекта на армията“, подчерта Борисов.

Подкрепа за общините

„Над 500 млн. лв. повече ще бъдат средствата за общините – предимно за Северна България, като ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114 процента“, каза Борисов. Общият бюджет на общините в България е 3 740.8 млн.лева. В Бюджет 2019 са отделени и приоритетно средства за ремонт на уличната мрежа и общинските пътища.

Държавен дълг

България може да поеме нов дълг до 1 млрд. лв. през 2019 година, като общият размер на държавния дълг е до 22 млрд. лв. Максималният размер на новите държавни гаранции, които ще може да бъдат издадени догодина, се предвижда да е до 215 млн. лв.

В заключение на своето встъпително изявление при откриване на извънредното правителствено заседание премиерът подчерта: „Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега.“

Пред журналисти Горанов обясни, че добрият цикъл на икономиката позволява един доста по-голям бюджет – и по отношение на приходите, и по отношение на разходите. „Освен известните параметри, свързани с политиката по доходите в бюджетната сфера и стратегията за удвояване на заплатите на педагогическия персонал, с този бюджет са решени и доста други въпроси в бюджетната сфера“, каза финансовият министър.

В заключение Горанов обяви, че в понеделник, 29 октомври, внася приетия от правителството Бюджет 2019 в Народното събрание.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *