1/3 от българите не знаят кой ги защитава като потребители

 

Почти една трета от българските потребители не могат да посочат дори една организация, която защитава правата им  пред търговците. Това стана ясно при публичното представяне на първото изследване на Евробарометър за нагласите на потребителите в България в края на януари. Върху резултатите от него е разработена и наскоро стартиралата информационна кампания  „В ЕС вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!”.   Целите на проведеното допитване са:
 

да се даде обща оценка за степента на информираност на българските потребители за правата им;
да се изясни дали потребителите са информирани за съществуващите потребителски организации, които защитават правата им;
да се изясни начинът, по който се възприема защитата на потребителите в България в сравнение с останалите страни-членки на ЕС.

Оказа се, че интернет, телефон и допитването до близки и приятели са най-разпространените методи за търсене на информация сред българските потребители. По-младите респонденти (на възраст от 21 до 35 години) са по-склонни да ползват Интернет като информационен източник, докато анкетираните на възраст от 36 до 45 години предпочитат да се обадят по телефона на съответната организация. По отношение на познаваемостта на съществуващите потребителски организации в страната близо две трети от запитаните знаят поне една такава (64%), но около една трета не могат да назоват името на нито една. На информация, предоставена от потребителски асоциации биха се доверили 12%, като едва 3% от тях се доверяват на национални потребителски асоциации като асоциация „Активни потребители”. Цел на информационната кампания „В ЕС вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!” е за една година да подобри резултатите от проведеното изследване като използва различни комуникационни канали, включително телевизионна, печатна и интернет реклама, кампаниен уеб сайт, поредица от инициативи в 27 града и събития за бизнеса и гражданите.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *