17 фирми са номинирани за златните награди на КРИБ

17 компании се борят за златните отличия на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония по време на Пролетния бал на КРИБ, който ще се проведе на 29 април в Интер Експо Център. Осем компании са номинирани в категория „Качество“. Това са Асарел Медет, Девня Цимент, Елит Травел Интернешънъл, Минстрой Холдинг, Сименс, Томбоу България, Холсим България и Юробанк България. За оценката в тази категория значение имат отношението и работата с клиентите, качеството на процесите, управлението на доставките, политиката на ръководството за развитие на бизнеса и неговата ангажираност, управлението на компетентността и провеждането на обучения, наличието на инструменти за постоянно подобряване на качеството.

В категория „Растеж“ за престижното първо място се борят Аурубис България, Градус-1, Ден и Нощ, Лидл България, Минстрой Холдинг, Трейс Груп и Уолтопия. Критериите за оценка са нарастването на активите на компаниите, разкритите нови работни места, ръстът на печалбата, оборотите, инвестициите, продажбите, приходите от износ, както и ръстът на производителността.
Пет компании са номинирани в категория „Иновации“ – Астр Зенека България, Каолин, Минстрой Холдинг, Солвей Соди и Юробанк България. Оценката ще се направи по няколко измерителя като брой патенти за последните 5 години или брой подадени заявления за патент и полезни модели, продажби на иновативни продукти като процент от общия пазар, процент продажби на нови продукти от общите на компанията и очаквания за разширяване на пазарния дял. Значение имат и разходите на компаниите за изследване и развитие, възвращаемост на инвестициите за нови продукти, навлизането на нови пазари в чужбина. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев ще връчи и специална награда за цялостен принос за развитието на българската икономика.

Наградите са точни реплики на кана от легендарното златно съкровище, открито край Над сент Миклош (дн. Сън Николау Маре, Румъния), за което историците ни са категорични, че е принадлежало на хан Крум.

Наградите на КРИБ за качество, растеж и иновации, както и за цялостен принос в развитието на българската икономика, бяха учредени в началото на 2015 г. и ще се присъждат всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *