185 хил. фирми все още са без връзка с НАП

До момента около 15 хиляди фирми, сред които над 3000 бензиностанции, са изпълнили законовото изискване.
Всеки ДДС търговец, който извършва продажби след края на септември и фискалното му устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП може да бъде глобен с до 10 000 лв. и едновременно с това обектът да бъде запечатан.
От сервизните фирми, които модифицират касовите апарати или заменят старите модели с нови предупреждават, че с наближаване на крайния срок времето за регистриране на устройствата все повече ще се увеличава поради струпване на заявките.
Сега средното време за инсталиране на едно устройство е само час и половина. Ако всички търговци изчакат крайния срок през септември, заявките им няма да могат да бъдат обработени.
По данни  на НАП 231 големи корпорации имат общо 49 хил. касови апарата. Останалите около 150 хил. фискални устройства, на които предстои свързване принадлежат на близо 185 хил. регистрирани по ДДС фирми и еднолични търговци.
До края на август тази година около 4500 фирми от фармацевтичния бранш предстои да изградят дистанционна връзка с приходното ведомство на своите около 10 000 фискални системи, припомнят още от НАП.
Всички разходи по закупуване на нови касови апарати или модифициране на вече съществуващи се зачитат за разход за данъчни цели на търговците.
Според действащото в момента законодателство всички останали фирми, които нямат регистрация по ДДС трябва да изградят дистанционна връзка не по-късно от края на март 2012 г.
„Не искам да плаша никого, но ако един търговец реши да направи дистанционната връзка с НАП в края на септември, почти сигурно сервизните фирми няма да могат да се справят навреме и ще се стигне до запечатване на обекти.
Това стана с около 400 бензиностанции в началото на годината „, каза по повод свързването на касовите апарати с НАП изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *