„2 висши + 4 езика = чистачка“, или протестът на Народната библиотека

Служителите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ излязоха пред работното си място в 12 ч. днес, за да припомнят за нуждата от увеличение на ниските си заплащания и хроничния недостиг на средствата за култура. Към тях се присъединиха и работещите в музеи и галерии, коитопротестираха на 24 ноември, преди гласуването на бюджет 2016 г.

Тогава синдикатите заявиха, че за опазване на културното наследство на държавата са необходими поне още 26 млн. лв. – за дейности, поддръжка и 50% увеличение на възнагражденията в сектора, които иначе от Нова година ще се изравнят с минималните за страната.

Фотограф:Георги Кожухаров

Бюджетът не бе увеличен, но протестиращите са получили обещание, че Министерският съвет ще пренасочи 10 млн. лв. от средствата си за капиталови разходи специално за заплати в музеи, галерии и библиотеки. Това трябва да стане в близкия месец и ще се равнява на 22% увеличение в сектора, считано от 1 януари 2016 г.

Затоваслужителите излязоха на „22% по-малък протест“.

„Това вече не е протест – искаме да ни разберат, да ни видят, както министерствата на културата и на финансите, така и в Народното събрание. Да, жестът е направен – крачката не е малка, 22%, но целта е да има средства и за дейности и за подобряване на условията, не само за работещите, а за съхраняване на фондовете, които са уникални в световен мащаб“, каза Иван Добромиров, председател на федерация „Култура“ към синдиката „Подкрепа“ в Народната библиотека.

Фотограф:Георги Кожухаров

Идеята е в рамките на още една година да достигнем средната за България заплата – не за София, която e 1120 лв., макар че сме национален институт, обясни той. В момента средното възнаграждение в Националната библиотека е 490 лв., на фона на около 880 за страната.

С плакати „Колко % ви е културата“, „оМеРеЗени“ сме – от съкращението „минимално работно възнаграждение“ и „2 висши + 4 езика = чистачка“ служителите поискаха управляващите да направят така, че да не се налага догодина по същото време да протестират отново. Те искат вс бюджет 2017 г. да има цялостно увеличение на средствата в целия сектор. Настояват и за спазването на приетия тази година библиотечен стандарт, който би трябвало да гарантира средства за закупуване на книги.

Исканията на протестиращите от 24 ноември:

1.Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството! Досега държавните музеи (почти всички със статут „национални“), както и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и 55-те общински музея, не са на делегирани бюджети, което ги поставя в неравностойно положение спрямо останалите! За тази цел са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772000 лв., които чрез Министерството на финансите (МФ) да се разпределят целево по общините.
2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер, което означава допълнително 6 млн. лв., които чрез МФ да се разпределят целево по общините!
3.Да бъде увеличен Единният разходен стандарт на библиотеките с регионален характер, което означава допълнително 3 650 000 лв., които чрез МФ да се разпределят целево през общините!
4.Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи! Това изисква допълнително 1,242 млн. лева.
5.Да бъде увеличен допълващият стандарт за управление на закритите площи при библиотеките, за което ще са необходими допълнително 2 млн. лв.!
6.В рамките на тези средства да се увеличи работната заплата минимум с 50%, за да отговаря на отговорностите, които носим!
Различни протестни действия ще има в музеи, галерии и библиотеки в цялата страна – плакати, подписки за подкрепа на исканията, протестни лентички, шествия, беседи от специалисти за емблематични паметници и др.
Обръщаме се към депутати, министри и цялата българска общественост да посетят музеите, галериите и библиотеките и по този начин да подкрепят нашия протест!
В този ден, вместо да затваряме врати, ние ще ги отворим широко за всички, за които българското културно и книжовно наследство не е само кампанийно средство за печелене на дивиденти, а е национално и общочовешко достояние!
Заявяваме, че сме готови за синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи! Подкрепете ни, за да опазим заедно българската духовност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *