2 млрд. лева губим годишно от катастрофи

София /КРОСС/ 2 млрд. лева губим годишно от катастрофи по оценки на застрахователи. Сумата е изчислена въз основа на анализ на преките и косвени щети вследствие на пътно-транспортни произшествия – ударени автомобили, престой в болнични заведения, инвалидизиране и др. Това стана ясно на пресконференция във връзка с поредната активност на националната кампания „Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани!“, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
На пресконференцията беше представена информационната брошура за използване на предпазните колани – съвместен проект между Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи (БАЗК) и „Пътна полиция“. Брошурата е продължение на кампанията за използване на колани на задни седалки, стартирала в началото на годината. Стойчо Константинов от „Пътна полиция“ съобщи, че при проведена контролна акция за една седмица през февруари в България е извършена проверка на 46 524 автомобила. За неизползване на предпазни колани и обезопасителни системи за деца са санкционирани общо 4117 души. От тях 3432 са водачи, 433 – пътници на предни седалки, 200 – пътници на задни седалки, а 52 водачи са санкционирани за неизползване на детски обезопасителни системи. През 2009 г. в страната за неизползване на предпазни колани са издадени 65 374 наказателни постановления и са наложени 6083 глоби с фиш.
Информационна агенция КРОСС припомня, че глобата за неизползване на колан от водача, както и от пътника е 50 лв. Тя се налага поотделно за всеки от тях. На водача освен наложената глоба се отнемат и 8 контролни точки. 50 лева е и глобата за водач, който превозва дете без обезопасителна система.
Доброволци на БАЗК днес раздаваха брошурата и декоративен сувенир за автомобил на кръстовището пред спортната палата в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *