20% от българските семейства живеят в крайна бедност

Една пета от българските домакинства живеят под линията на бедността, съобщи Виолета Иванова, изследовател в Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Веднага след тях е групата на семействата с с общ доход на лице от домакинството до 340 лв. Тя нараства най-бързо и съставлява 55% от всички домакинства в страната. Тя обаче е и най-застрашената от бедност, тъй като при непредвидени обстоятелства като тежко болен близък, веднага отива под линията, където са хората с най-мизерни доходи.
Данните бяха изнесени днес от експерти на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, които представиха изследване за доходите на българите през последното тримесечие на миналата година. Оказва се, че 80% българите живеят с по-ниски доходи, отколкото им е необходимо, за да се издържат.
Основен източник на средства за домакинствата е работната заплата. Доходите от трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2013 г. са били 663 лв. Вторият източник на доходи за българите са пенсиите, които съставляват малко над 25 на сто от общите приходи на домакинствата. Средно 85 лв. са доходите за член на семейство от самостоятелна заетост, а 43 лв. идват от социални помощи и социално осигуряване.
Най-големи разходи българите имат за храна и жилище – близо 50 на сто от похарчените средства, показват данни на Националния статистически институт. За хранителни стоки и безалкохолни напитки през последното тримесечие на миналата година всеки член на домакинство е похарчил средно около 387 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *